Доступність посилання

ТОП новини

Україна озброюється?


Київ – Фінансування програм з розвитку озброєнь та техніки для потреб української армії у цьому році, в порівнянні з минулим, збільшено майже в чотири рази. Про це заявив директор Департаменту розробок і закупівель озброєння і військової техніки Міністерства оборони України Андрій Артюшенко. За його словами, якщо в 2011 році на ці потреби передбачалося витратити 375 мільйонів гривень, то в 2012 році ця сума зросла до 1 мільярдів 268 мільйонів гривень.

Левова частка цих витрат, за словами представника Міноборони, припадає на створення ракетного комплексу «Сапсан» – 196 мільйонів гривень, на будівництво першого корабля класу «корвет» – 433 мільйонів гривень, на потреби будівництва транспортного літака АН-70 – 454 мільйонів гривень і 382 мільйонів гривень на державну програму модернізації існуючих зразків озброєнь та техніки.

За словами Андрія Артюшенка, проект Державної цільової оборонної програми розвитку озброєння і військової техніки на 2012-2017, яка перебуває на затвердженні в Кабміні, передбачає витрати на рівні близько 26 мільярдів гривень. Як наголосив представник Міноборони, кошти скеровуються найперше на ці напрямки, які визначають боєздатність збройних сил України.

Фінанси – основа безпеки

Як зазначив Радіо Свобода Сергій Згурець, керівник наукових програм Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння, жодна з чотирьох попередніх програм, не була виконана, і саме в цьому, за його словами, полягає загроза оптимізму, який сьогодні «начебто пов’язують з проривним збільшенням коштів на оборону». На переконання керівника Центру досліджень армії , треба буде очікувати чи буде справді ухвалена державна програма в тих обсягах, про які говорять військові (26,3 мільярдів гривень – ред.) і очікувати, виходячи з досвіду минулого, що ці обсяги навряд чи будуть виконані в повному обсязі. Втім, Сергій Згурець, вважає позитивним те, що «визначені орієнтири і справді йдеться про створення нових зразків озброєнь, про що раніше не говорилося».

На думку Сергія Згурця, у будь-якому разі збільшення коштів на закупівлю і модернізацію озброєнь є позитивним, що в принципі дозволяє вимагати від промисловості і чиновників за підсумками року, конкретного результату.

«До європейського рівня недотягуємо»

Що стосується Державної цільової оборонної програми розвитку озброєння і військової техніки на 2012-2017, то на переконання керівника Центру досліджень армії Сергія Згурця, кошти що плануються на її реалізацію, вказують на те, що безпосередньо на озброєння щорічно має виділятися в межах 5-6 мільярдів гривень. Ці показники, на його думку, є насправді вищими, ніж ті цифри, які оголошенні в рамках цьогорічного державного бюджету. Це означає, що фінансування переозброєння має фінансуватися як за рахунок Міністерства оборони, так і за рахунок окремих програм.
До європейського рівня ще не дотягуємо
Сергій Згурець

Цифра 26,3 мільярдів гривень начебто велика, розмірковує експерт, але якщо порівнювати, для прикладу із сусідньою Польщею, армія якої становить 100 тисяч вояків, а бюджет – 11 мільярдів доларів, то бюджет 200 тисячної української армії нараховує (в перерахунку на долари) – 2,5 мільярдів доларів. «Так що в будь-якому разі ми до європейського рівня ще не дотягуємо і в будь якому разі така ситуація, вплине на терміни і строки переоснащення військ», – наголосив Сергій Згурець.

Перший заступник голови парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Гриневецький нагадав про необхідність виконання Закону про оборону, яким передбачено фінансування армії на рівні 3% від ВВП. На сьогоднішній день, за словами нардепа, ми маємо 1,6% від ВВП (11, 7 мільярдів доларів), що не дає можливості вирішити навіть поточні питання.

Без фінансуванням в рамках діючого законодавства жодна програма не буде виконуватися
Сергій Гриневецький

Друге, що, на думку депутата, потрібно зробити – це ухвалити стратегію національної безпеки, стратегію розвитку збройних сил і воєнну доктрину. «Після цього можна говорити про якийсь комплексний підхід. Але все це можливе, якщо буде підкріплятися головним – фінансуванням в рамках діючого законодавства, бо без цього жодна програма не буде виконуватися», – наголосив Сергій Гриневецький.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG