Доступність посилання

ТОП новини

Обама закликає Китай дотримувати економічних правил і прав людини


Президент США Барак Обама заявив сьогодні віце-президентові Китаю Сі Цзіньпінові, який прибув до Сполучених Штатів із візитом, що Пекін має дотримуватися загальносвітових економічних «правил дорожнього руху» і що Вашингтон далі наголошуватиме на своєму занепокоєнні становищем із правами людини в Китаї.

Обама наголосив на важливості збалансованих торговельних відносин між їхніми країнами, але також і на важливості визнавати прагнення і права всіх людей.

За його словами, США вітають «мирне зростання» Китаю, і співпраця й добрі відносини між двома країнами підуть на користь усьому світові.

Серед тем переговорів були також Північна Корея, Іран і Сирія. Пекін традиційно має певний вплив на Пхеньян, який викликає занепокоєння у світі своїм мілітаризмом і програмою створення ядерної і ракетної зброї. Китай є найбільшим покупцем сирової нафти з Ірану, на нафтогазовий сектор якого Захід хотів би вчинити тиск через суперечливу ядерну програму Тегерана. Щодо Сирії Китай разом із Росією минулого тижня заблокував резолюцію Ради безпеки ООН, спрямовану проти кривавого придушення Дамаском опозиції.

Раніше сьогодні високого гостя з Китаю приймав віце-президент США Джо Байден, який, серед іншого, теж наголосив, що Вашингтон відверто порушуватиме всі питання розбіжностей із Пекіном.

США звинувачують Китай, який став другою економікою світу, у штучному заниженні вартості своєї грошової одиниці, юаня, а також у порушеннях світових торговельних правил і прав інтелектуальної власності. Вашингтон також критикує Пекін через обмеження громадянських свобод і порушення прав меншин, зокрема, тибетців і уйгурів.

58-річний Сі Цзіньпін (Xi Jinping, 习近平), заступник голови (віце-президент) Китаю, член Постійного комітету Політбюро Центрального комітету владної в країні Комуністичної партії Китаю, член Секретаріату ЦК КПК, заступник голови Військової ради ЦК КПК і голова Партійної школи ЦК КПК, як вважають, ближчим часом перебере найвищі партійні і державні посади в Китаї. Нинішній китайський керівник Ху Цзіньтао залишає фактично вирішальну в Китаї посаду генерального секретаря ЦК КПК восени цього року, а посаду голови (президента) Китаю навесні наступного року.
XS
SM
MD
LG