Доступність посилання

ТОП новини

«Афганці» вимагають від уряду повної виплати пенсій


Київ – 15 лютого в Україні відзначають День пам’яті тих, хто брав участь у бойових діях за межами колишнього СРСР. Цього дня, 23 роки тому вивели останню колону радянських військ із Афганістану. Представники Української Спілки ветеранів Афганістану 15 лютого зустрінуться з прем’єром Миколою Азаровим стосовно виплати пенсій сім’ям загиблих. Поки що вони не отримують виплати повністю. Про це повідомив голова Української Спілки ветеранів Афганістану Сергій Червонописький.

В Україні є 3,7 тисяч сімей, з яких чоловіки загинули в Афганістані. Усі вони мають право на пенсію. За чинним законом «Про статус ветеранів війни» вона має становити нині чотириста одинадцять гривень, недоплачують – чверть, розповідає заступник голови Української Спілки ветеранів Афганістану Олег Міхнюк.

«Нині ця сума становить близько 320 гривень, а згідно із законом вона повинна становити 50% від мінімального прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Це повинно бути 411 гривень. Якщо державою наразі встановлений прожитковий мінімум 822 гривні. І ми домагаємося того, щоб закон «Про статус ветеранів війни» виконувався на 100%, тобто сім’ям загиблих виплачували їхню пенсію», – зауважив Олег Міхнюк.

Син Алли Василівни пішов на війну в Афганістан добровольцем. Молодий лейтенант, розповідає мама, носив погони офіцера лише рік. У 22 роки він загинув.

«На сьогодні дуже складно, що пенсії зі втрати годувальника стосовно Міністерства оборони набагато нижчі, ніж прожитковий мінімум. І ще й не все виплачують. Дуже тяжко. І на сьогодні ми розраховуємо, що меморандум (із урядом) відіграє позитивну роль щодо сімей загиблих афганців, і ці родини стануть більш-менш захищеними», – сподівається мати загиблого «афганця».

«Афганці» мирно вимагатимуть дотримання законів, але якщо…

Торік «афганцям» та «чорнобильцям» вдалося підписати з урядом меморандум щодо врегулювання питань соціального захисту. Кабмін пообіцяв створити постійні консультаційні ради для спільного визначення подальших дій. Уряд пішов на це після того, як тисячі ветеранів по всій Україні протестували проти скасування пільг, передбачених законопроектом, який тоді подав до парламенту Кабмін. 20 вересня минулого року «афганці» навіть намагалися штурмувати будівлю Верховної Ради і знесли огорожу біля парламенту.

Нині в Українській Спілці ветеранів Афганістану кажуть, що до останнього мирно вимагатимуть від уряду дотримання всіх чинних законів та норм Конституції. Якщо ж законами нехтуватимуть, «афганці» обіцяють ще масштабніші протести, ніж торік.

Під час війни в Афганістані загинуло 14,5 тисяч радянських вояків, із них кожен третій був українцем.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG