Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську вимагають перейменувати вулиці Косіора, Чубаря і Постишева


Пікет за перейменування вулиць у Дніпропетровську
Пікет за перейменування вулиць у Дніпропетровську
Понад сотня жителів Дніпропетровська сьогодні пікетувала будівлю міської ради з вимогою перейменувати вулиці, названі на честь радянських діячів першої половини минулого століття Станіслава Косіора, Власа Чубаря та Павла Постишева.

За повідомленням кореспондента Радіо Свобода, у заході взяли участь, зокрема, активісти громадських організацій та політичних партій, однак акція відбувалася без партійної символіки, винятково під державними прапорами. Окрім того, учасники тримали у руках плакати з написами «Геть злочинців з наших вулиць!».

За словами учасників, у міській раді на розгляді вже багато місяців перебуває рішення про перейменування вулиць Косіора, Чубаря та Постишева, воно погоджене профільними комісіями й мало голосуватися на останній сесії міськради, але було зняте з порядку денного, «щоб не створювати політичних інсинуацій».



Активісти вимагають від депутатів негайно ухвалити рішення щодо трьох вулиць, а потім розглянути й питання перейменування площі та проспекту, названих іменем Григорія Петровського.

«Щодо цих трьох імен є абсолютно чітка правова позиція – рішення Київського апеляційного суду, яким визнано цих людей злочинцями, винними в Голодоморі й геноциді. З цього треба починати», – сказав у коментарі Радіо Свобода один із організаторів акції, керівник міського осередку всеукраїнського об’єднання «Свобода» Андрій Денисенко.

У 2009 році Служба безпеки України визначила Косіора, Чубаря й Постишева обвинуваченими у справі про організацію Голодомору в Україні.

25 січня з порядку денного сесії Дніпропетровської міської ради було виключене питання «Про перейменування проїздів міста, найменованих іменами осіб, причетних до політичних репресій, організації та здійснення Голодомору 1932–1933 років в Україні». Водночас депутати присвоїли ім’я Леоніда Брежнєва одному з безіменних проїздів.

XS
SM
MD
LG