Доступність посилання

ТОП новини

Сподіваймось, що Україна поліпшить стан демократії до головування в ОБСЄ – посол Литви в Чехії


Українська влада мала б вирішити ті питання, щодо яких лунає критика на її адресу – Таурантас
Українська влада мала б вирішити ті питання, щодо яких лунає критика на її адресу – Таурантас
Маленька Литва почувається повноцінним партнером у Європейському Союзі та НАТО. Посол цієї країни в Чехії Аурімас Таурантас позитивно оцінює досвід головування Вільнюса в одній із найпрестижніших загальноєвропейських організацій – Організації з безпеки і співпраці в Європі. Він також бажає Україні якомога швидше подолати проблеми з утиском демократії, щоб вони не перешкоджали їй, коли Україна очолить наступного року ОБСЄ.

– Нещодавно союз НАТО оголосив, що місія з охорони повітряного простору країн Балтії буде постійною. Наскільки ця місія важлива для безпеки Литви?

– Вона важлива. Ми від початку говорили, що охоронятися має уся територія країн-членів НАТО, включно з країнами Балтії. Але ми не маємо своїх повітряних сил, необхідних для такої місії. Тому в рамках розподілу праці в НАТО цю роботу здійснювали інші країни. Ми називаємо цей підхід «розумною безпекою», бо таким чином ми можемо сконцентруватися на іншій ділянці загальної безпеки, замість того, щоб намагатися створювати власні повітряні сили. Також тут є важливий елемент співпраці і відпрацьовування взаємодії. Тому ми дуже раді, що ця місія стала постійною. Вона важлива для країн Балтії і для НАТО в цілому.

– Політичне пробудження в Росії, яке розпочалося останнім часом, викликає різні оцінки. Як на нього дивляться в Литві, як на надію на появу нової демократичної Росії чи на потенційне джерело небезпеки через нестабільність Росії?

– Я не передбачаю, що в найближчому майбутньому Росія може перетворитися на джерело нестабільності, яке могло б вплинути на сусідів. На мою думку, йдеться про розвиток російського суспільства. Можливо, нове покоління росіян хоче бути почутим, щоб було чутно їхні голоси, думки і занепокоєння. Мені здається, що це позитивний сигнал, що Росія перетворюється на вільніше і демократичніше суспільство. Всі вільні і демократичні країни повинні вітати це. Звичайно, це лише початок, важко передбачити, що буде далі. Буде цікаво спостерігати, чи буде активніший політичний діалог всередині російського суспільства, що, безумовно, було б здоровим розвитком подій для майбутнього Росії.

– Литва нещодавно передала Ірландії головування в Організації з безпеки і співпраці в Європі, а через рік головування перейде до України. Наскільки головування у цій безпековій організації, яка також має в своєму мандаті розвиток демократії та прав людини, фокусує увагу на самій головуючій країні?

– Ми були дуже раді, що ми могли продемонструвати спроможність Литви, в першу чергу – дипломатичну, очолити таку велику і важливу організацію. Це було непросто, тому що збіглось із доволі складною економічною ситуацією. Але нам вдалося досягнути доброго результату з мінімумом ресурсів. Ми не намагалися організовувати якісь великі й гучні події, але тих цілей, які ми перед собою ставили, ми досягли. І ми пишаємося цим.

– За рік у крісло головуючого в ОБСЄ сяде представник України. Одночасно через порушення демократії Україна потрапляє до дедалі більшої політичної ізоляції. Наскільки важко їй буде головувати в ОБСЄ в такій ситуації? І чи не станеться так, що її можуть позбавити цього права?

– Важко передбачити розвиток внутрішньої української ситуації. Звичайно, ми б хотіли і готові допомогти їй у покращенні стану демократії. Також ми готові допомогти у підготовці до головування. Тому сподіваймося, що найскладніші питання щодо демократії до того часу будуть вирішені, і українське головування в ОБСЄ буде успішним. Найкраще, що українська влада може зробити, це вирішити ті питання, щодо яких лунає критика на її адресу.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG