Доступність посилання

ТОП новини

Секрети Чорнобиля: шпигунський скандал чи боротьба за владу?


СБУ перевіряє відправку інформації на електронну пошту директора Інституту сорбції та ендоекології
СБУ перевіряє відправку інформації на електронну пошту директора Інституту сорбції та ендоекології
Київ – Наукова громадськість України стривожена – СБУ перевіряє співробітників Інституту сорбції та ендоекології. Їх можуть звинуватити в незаконній передачі конфіденційної інформації Сполученим Штатам. Директор інституту Володимир Стрелко всі закиди відкидає, він каже, що приписати інституту шпигунство намагаються його недоброзичливці. Якщо деякі авторитетні науковці підтримують колегу, то серед колишніх керівників СБУ Радіо Свобода почуло думку: нарешті Україна реагує на передачу своїх наукових здобутків іноземцям.

СБУ перевіряє, зокрема, відправку наукових даних на електронну пошту директора Інституту сорбції та ендоекології Національної академії наук України Володимира Стрелка, який перебуває в Америці. Сам академік пояснив в інтерв’ю тижневику «Дзеркало тижня», що поїхав до США до свого сина у відпустку. Але продовжував працювати над темами, пов’язаними зі впливом радіації на людину.

Інститут сорбції та ендоекології було створено невдовзі після аварії на Чорнобильській АЕС, щоб проводити очищення забрудненими радіонуклідами земель.

Як повідомила Радіо Свобода керівник прес-служби СБУ Марина Остапенко, поки що співробітників інституту ні в чому не звинувачують, перевірка ж досі триває.

«За Статтею 11 Закону України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи», вся наукова інформація та результати наукових досліджень, які одержані в зоні забруднення, є надбанням України і можуть бути використані тільки з дозволу Кабінету Міністрів. Зазначена інформація не може бути передана третій стороні без дозволу власника, її витік може завдати шкоду науково-технічному потенціалу України. За результатами експертної оцінки, вказані матеріали є конфіденційною інформацією і є власністю держави, оскільки були отримані за бюджетні кошти. Лише на один проект цього Інституту держава витратила 6 мільйонів гривень за 3 роки», – повідомила Марина Остапенко.

Боротьба за владу?

Інститут є прибутковим, говорить доктор хімічних наук, професор Євген Кузьмінський. Тому він припускає, що перевірка співробітників пов’язана зі внутрішньою боротьбою за владу.

«По-перше, Стрелку вже за 70, враховуючи його вік і те, що він задиристий такий, можуть просто його змістити, щоб зайняти його місце. Бо інститут дуже прибутковий. Я знаю Володимира Васильовича давно, це енергійна, цілеспрямована людина, справжній науковець, академік, який все життя працював, в якого є дійсно розробки в Інституті сорбції та ендоекології, інститут побудований завдяки його енергії. Йому треба спасибі сказати, що він його побудував, він дійсно потрібний науці», – зазначив Кузьмінський.

Позитивно відгукується про Володимира Стрелка також академік Національної академії наук України, відомий радіобіолог Дмитро Гродзинський.

«Мені здається, що немає жодних підстав підозрювати, що там нечисті речі робилися. Наука – загальнопланетарна подія. Ізольованість призводить до деградації науки. Мені здається, що даремно робиться така сувора, передчасна оцінка інституту і тих людей, які там працюють», – сказав Радіо Свобода Дмитро Гродзинський.

За подачки – розбазарювання?

Натомість колишній заступник голови СБУ Олександр Скіпальський вітає те, що спецслужба перевіряє український науковців. Генерал зазвичай критично оцінює дії нинішньої української влади, але тут підтримує дії СБУ. За його словами, за всі роки незалежності Україна практично не реагувала на використання свого аналізу Чорнобильської аварії іноземними країнами.

«Все, що було напрацьовано на здоров’ї української нації, за всілякі подачки було розбазарене світу. Україна в силу відсутності твердої державної політики, розумного керівництва в сфері національної безпеки все це «профукала». Тому, коли я побачив ситуацію з Інститутом сорбції і ендоекології, я в якійсь мірі зрадів. Цей вчений не є першим, він, напевно, є послідовником людей, які вже потирають руки і проживають в інших країнах», – вважає генерал.

У посольстві Сполучених Штатів у Києві повідомили Радіо Свобода, що знають про підозри щодо українського вченого у незаконній передачі наукових даних США. Однак наразі остаточно сформульованої позиції з цього приводу американські дипломати не мають.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG