Доступність посилання

ТОП новини

Таємниці медобстеження Юлії Тимошенко


Перший заступник міністра охорони здоров’я Раїса Моісеєнко та команда іноземних лікарів, які обстежували колишнього прем’єр-міністра Юлію Тимошенко, Харків, 14 лютого 2012 року
Перший заступник міністра охорони здоров’я Раїса Моісеєнко та команда іноземних лікарів, які обстежували колишнього прем’єр-міністра Юлію Тимошенко, Харків, 14 лютого 2012 року
Харків – Українські медики та керівництво Державної пенітенціарної служби підбили попередні підсумки роботи лікарів із Німеччини, Канади та України, які впродовж двох днів обстежували колишнього Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко в Качанівській колонії у Харкові. Журналістам так і не вдалося почути позицію іноземних лікарів, бо німецькі фахівці залишили Україну в середу, а канадські – в четвер, так пояснили пресі їхню відсутність на підсумковій прес-конференції в Харкові. Тим часом дані, які оприлюднюють українські офіційні особи та захисники Юлії Тимошенко, суперечать одні одним. Передовсім це стосується питання, чи можна лікувати колишнього прем’єра за ґратами.

Перший заступник міністра охорони здоров’я Раїса Моісеєнко висловила вдячність іноземним лікарям, особливо німецьким колегам, які обстежували Юлію Тимошенко. Моісеєнко говорила про злагодженість у роботі, про те, що берлінські лікарі підтвердили правильність попередніх діагнозів та рекомендацій українських лікарів.

За словами українських членів міжнародної комісії, колишнього Прем’єр-міністра лікуватимуть препаратами, які були призначені їй раніше. Серед додаткових обстежень – рентгенологічне. Українські медики спростовують інформацію, оприлюднену в ЗМІ, з посиланням на німецьких медиків, щодо виявлення у Юлії Тимошенко грижі хребця.

Вона не потребує операції, наголосив член комісії, керівник відділення Інституту нейрохірургії імені Ромоданова НАМНУ Євгеній Педаченко. «Підтверджена тактика лікування, яка була запропонована спеціалістами, про оперативне втручання на даний момент не йдеться», – заявив Педаченко.

Якщо лікарі, делеговані Міністерством охорони здоров’я України, запевняють у стабільному здоров’ї Юлії Тимошенко, і в тому, що її можна продовжувати лікувати, не вивозячи з колонії, то народний депутат України від фракції БЮТ, адвокат лідера «Батьківщини» Сергій Власенко запевняє, що незалежні іноземні лікарі констатували тяжкий стан її здоров’я. Про це він заявив одразу після спілкування в Качанівській колонії з Юлією Тимошенко.
Cтан здоров’я Тимошенко не є задовільним, він – важкий
Сергій Власенко

«Німецькі лікарі провели обстеження, і, за їхніми висновками, наскільки я розумію, стан здоров’я Тимошенко не є задовільним, він важкий. Тимошенко потребує спеціального лікування в стаціонарі, не виключаючи оперативного втручання. Остаточні висновки німецьких лікарів будуть надані упродовж кількох днів», – заявив він.

Тимошенко шантажували?

Сергій Власенко, переказуючи розмову з лідером БЮТ, запевняє, що на міжнародну комісію чинився тиск, німецьких та канадських лікарів повсякчас шантажували.
Посадовці чинили тиск на Тимошенко й іноземних лікарів
Сергій Власенко

«Протягом цих двох днів посадовці МОЗУ, зокрема Раїса Моісеєнко та керівник медичного департаменту пенітенціарної служби України пан Євген Поляков чинили тиск на Тимошенко й іноземних лікарів. Вони вимагали порушити базовий принцип – конфіденційність у спілкуванні лікаря з клієнттом. Вони вимагали шантажем, погрожували припинити обстеження, якщо Юлія Тимошенко не погодиться на розголошення інформації щодо стану її здоров’я чиновникам від профільного міністерства», ­­­– розповів адвокат Тимошенко Сергій Власенко.

За його словами, Юлія Тимошенко була змушена передати конверт із висновками від німецьких лікарів.

«Цей конверт наразі у пенітенціарній службі. Юлія Володимірівна тримала його лише кілька хвилин – у неї його забрали з незрозумілих причин», – зауважив Сергій Власенко.

Було доручення від німців?

Натомість лікар жіночої виправної колонії Тетяна Демченко запевняє, що лише виконала доручення німецьких колег. За її словами, в присутності канадських та українських членів комісії в камері їй передали запечатаний конверт із висновками берлінських медиків. На ознайомлення зі змістом у неї було кілька годин. «Вирішила, що ця інформація може бути застосована в роботі всієї комісії», – підсумувала Тетяна Демченко.

Захист Юлії Тимошенко, зі свого боку, обіцяє незабаром частково розголосити інформацію про її здоров’я, зокрема щодо рекомендацій лікування. Як пояснюють, це зроблять для того, щоб унеможливити маніпуляції з висновками іноземних лікарів. За словами Сергія Власенка, на це він уже отримав попередню згоду від колишнього Прем’єр-міністра.

Юлію Тимошенко за ґратами обстежували троє канадських, двоє німецьких та двоє українських лікарів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG