Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний медичний консиліум у камері Тимошенко


Це гуманітарна місія, ніякої політики – німецький професор
Це гуманітарна місія, ніякої політики – німецький професор
Харків – У Качанівській колонії у Харкові обстежують колишнього прем’єра України Юлію Тимошенко. У міжнародній медичній комісії беруть участь три представники Канади, двоє лікарів з Німеччини та двоє з України, хоча спершу українські офіційні особи запросили шістьох українських лікарів.

Міжнародна медична комісія розпочала первинний огляд колишнього Прем’єр-міністра у вівторок після шістнадцятої години, хоча до Качанівської колонії українські, німецькі та канадські медики прибули після одинадцятої дня. Затримка з обстеженням виникла через небажання Юлії Тимошенко бачити в консиліумі лікарів, яких делегувало Міністерство охорони здоров’я України – це шість фахівців.

За словами першого заступника міністра охорони здоров’я України Раїси Моісеєнко, кілька годин тривали перемовини з Тимошенко.

«Керівництво пенітенціарної служби України та медики від міністерства роз’яснювали Юлії Тимошенко вітчизняне законодавство, яке не передбачає медичного обстеження слідчо-арештованих без участі українських лікарів», – пояснила куратор роботи міжнародної медичної комісії Раїса Моісеєнко.

Вона також наголосила, що у Юлії Тимошенко немає претензій до конкретних персоналій, у неї лише було бажання, щоб проводили огляд здоров’я іноземні незалежні лікарі. Юлія Тимошенко врешті таки погодилася, щоб до комісії було включено двох українців – заступника голови міжнародної комісії, головного терапевта України, професора Василя Нетяженко та лікаря, який стежить за її здоров’ям в Качанівській колонії.

Серед канадських лікарів два фахівці загальної практики та один сімейної медицини. Німеччина делегувала двох берлінських медиків-науковців із клініки «Шаріте» – невролога і травматолога.

Це гуманітарна місія, ніякої політики – німецький професор

Лікарі заявили про готовність працювати в камері Тимошенко до пізньої ночі. Наразі ніхто не береться говорити, скільки днів триватиме огляд Юлії Тимошенко.

Німецькі та канадські лікарі з журналістами встигли поспілкуватися відразу після прильоту до Харкова у VIP-залі аеропорту. Увечері перебіг обстеження ніхто з них не коментував.

Професор Карл Макс Айнгойпль сподівається, що обстеження ґрунтуватиметься виключно на наукових, а не політичних, висновках. «Ми тут із суто гуманітарною місією. Ми проводимо обстеження на науковій основі. І це єдино правильне рішення. Ми сподіваємося, що уряд зробить висновки з результатів, які ми отримаємо», – наголосив професор.

Представники канадської делегації додають, що працюватимуть за стандартами канадської медичної етики, і обіцяють дотримуватися конфіденційності при діагностуванні Юлії Тимошенко.

Де затрималося медичне обладнання незалежних лікарів?

Ще зранку німецькі та канадські фахівці запевняли журналістів, що сюди приїхали з порожніми руками, мовляв, розраховуємо на українське медичне обладнання та лабораторії. Пізніше з’явилася інформація, буцімто техніку, з якою приїхали іноземні лікарі, затримали на українській митниці.

Радіо Свобода попросило прокоментувати цю інформацію першого заступника міністра охорони здоров’я Раїсу Моісеєнко. За словами високопосадовця, такий інцидент дійсно стався.

«У них виникли проблеми із ввезенням до України медичного обладнання через складнощі з оформленням документів на нього. А без реєстрації медичного обладнання неможливо його провезти в Україну, а тим паче використовувати. Разом з тим українська влада зробила виняток і дозволила його привезти до харківської колонії», – пояснила Раїса Моісеєнко. Закордонні лікарі привезли з собою портативні прилади для ультразвукового обстеження та смужки для експрес-аналізів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG