Доступність посилання

ТОП новини

Депутати не квапляться розслідувати парламентську корупцію


На спікера «лягає повна політична та кримінальна відповідальність за розквіт корупції у стінах парламенту» – «БЮТ-Батьківщина»
На спікера «лягає повна політична та кримінальна відповідальність за розквіт корупції у стінах парламенту» – «БЮТ-Батьківщина»
Київ – Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявляє, що Генпрокуратура має внести подання про позбавлення депутатського імунітету Романа Забзалюка та Ігоря Рибакова, якщо доведе їхню винуватість у справі про підкуп. Генпрокуратура обіцяє відповісти спікерові вже 20 лютого. Тим часом в опозиції вважають, що сам спікер також має бути притягнутий до відповідальності у справі про політичну корупцію. А у регламентному комітеті не поспішають із внутрішньопарламентським розслідуванням.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що подання Генпрокуратури на парламентаріїв Ігоря Рибакова та Романа Забзалюка швидко оздоровить атмосферу і стане для депутатів та виборців уроком на майбутнє. Такої ж думки про спільну відповідальність депутатів, у разі доведення факту злочину, дотримується і радник президента з питань судоустрою Андрій Портнов.

Раніше депутат Роман Забзалюк заявив, що за перехід до депутатської групи «Реформи заради майбутнього» він одержав від голови групи Ігоря Рибакова 450 тисяч доларів. Представники цієї групи стверджують, що давали Забзалюку на лікування лише сто тисяч доларів.

Між тим, у прес-службі Генпрокуратури кажуть, що орієнтовно у понеділок 20 лютого мають оприлюднити результати перевірки цієї ситуації. І поки що утримуються від коментарів, чи буде порушено з цього приводу кримінальну справу.

Литвину нагадали про формування більшості

Натомість фракція «БЮТ-Батьківщина» поширила заяву, що на спікера «лягає повна політична й кримінальна відповідальність за розквіт корупції у стінах парламенту»: адже саме за його активної участі після президентських виборів 2010 року було здійснено незаконний, антиконституційний та корупційний процес формування коаліції.

У парламентському комітеті з питань регламенту Радіо Свобода повідомили, що ще не обговорювали цього питання на засіданні комітету. На думку члена регламентного комітету депутата-нашоукраїнця В’ячеслава Коваля, парламентська більшість вирішить це питання так, як цього зажадає президентська гілка влади.

Зараз у Верховній Раді є більшість, яка по команді з Банкової проголосує будь за що
В’ячеслав Коваль
«Зараз у Верховній Раді є більшість, яка по команді з Банкової проголосує будь за що. Це вони і роблять. У мене немає сумніву, що якщо буде команда, то буде рішення таке, яке потрібне Адміністрації Президента», – зазначає він.

Тим часом, парламентарії, як з провладних, так і з опозиційних фракцій у приватних розмовах кажуть, що до зняття депутатської недоторканності із Романа Забзалюка та Ігоря Рибакова навряд чи дійде, бо народні обранці не захочуть створювати такий небезпечний для себе прецедент.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG