Доступність посилання

ТОП новини

Генасамблея ООН схвалила резолюцію щодо Сирії


Генеральна асамблея ООН схвалила в четвер резолюцію на підтримку плану Ліги арабських держав, який, зокрема, закликає авторитарного президента Сирії Башара аль-Асада відійти від влади і передати її своєму заступникові.

Резолюція також закликає покласти край насильству проти цивільного населення в Сирії і втілити план Ліги арабських держав, який має на меті покласти край насильству в Сирії, з передбаченими ним створенням протягом двох місяців уряду національної єдності, який має підготувати нові вибори парламенту і президента під міжнародним наглядом.

Також резолюція закликає генерального секретаря ООН Пан Ґі Муна протягом 15 днів доповісти про її виконання.

За резолюцію проголосували 137 членів Генасамблеї з загалом 193, проти були 12, 17 утрималися; ще три країни заявили, що електронна система не зарахувала їхні голоси «за».

Проти проголосували, зокрема, Росія і Китай, які раніше в Раді безпеки ООН, де вони мають право вето, заблокували резолюцію зі схожим текстом. Також проти голосували такі країни, як Іран, Куба, Венесуела чи Північна Корея.

Перед голосуванням посол Сирії в ООН Башар Джаафарі заявив, що резолюція в разі ухвалення буде «неприпустимим втручанням у внутрішні справи країни» за десять днів до референдуму щодо нової конституції, який призначив президент Сирії.

Резолюції Генеральної асамблеї ООН не є обов’язковими до виконання, на відміну від резолюцій Ради безпеки ООН, але в Генасамблеї не існує можливості вето.

За оцінками, кількість жертв збройного придушення силовими структурами сирійської влади виступів опозиції, що розпочалися в Сирії в березні минулого року, перевищує 6 тисяч людей; сирійські правозахисники називають число в понад 7 тисяч 200 загиблих.
XS
SM
MD
LG