Доступність посилання

ТОП новини

Нападник на літак на Різдво 2009-го отримав у США довічний вирок


Громадянин Нігерії Умар Фарук Абдулмуталлаб отримав учора вирок довічного ув’язнення на суді в Детройті у США за спробу підірвати пасажирський літак 2009 року.

Суддя Нансі Едмундз назвала такий вирок «справедливим покаранням», додавши, що засуджений «ніколи не висловлював сумнівів, жалю чи каяття» за свою спробу і «становить значну і постійну загрозу безпеці американських громадян.

25-річний нині Умар Фарук Абдулмуталлаб намагався в Різдвяний день 25 грудня 2009 року підірвати вибуховий пристрій на борту американського авіалайнера, який летів із Амстердама до Детройта, але його бомба з хімікатів замість вибуху лише спалахнула, завдавши йому опіків, відтак його знешкодили пасажири й екіпаж. Він проніс свій вибуховий пристрій на борт у нижній білизні.

На суді Абдулмуталлаб заявив, що його навчив у Ємені радикальний ісламський проповідник і один із чільних діячів терористичної мережі «Аль-Каїда» Анвар аль-Авлакі, відтоді вже вбитий минулого року.

Абдулмуталлаб визнав свою провину за всіма шістьма пунктами висуненого йому обвинувачення, у тому числі в замаху на вбивство 289 осіб, які перебували на борту авіалайнера, але заявив, що хотів помститися за загибель мусульман у конфліктах за участі США і що його дії виправдані з погляду ісламу.
XS
SM
MD
LG