Доступність посилання

ТОП новини

США ведуть переговори з «Талібаном»


Афганістан – Двадцять бійців «Талібану» склали зброю та приєднались до урядових військ у провінції Герат
Афганістан – Двадцять бійців «Талібану» склали зброю та приєднались до урядових військ у провінції Герат
Нью-Йорк – Сполучені Штати Америки є учасником мирних переговорів, за столом яких сидять керівники афганського уряду і лідери руху «Талібан». Про це заявляють у Афганістані і не спростовують у США. Метою переговорів є завершення війни в Афганістані, яка триває вже понад десять років.

Переговори таємні, місце проведення їх не називають, але у Кабулі афганський президент Хамід Карзай, розмовляючи з репортерами газети The Wall Street Journal, не лише підтвердив факт тристоронніх переговорів з рухом «Талібан», а і наголосив, що більшість талібів відверто зацікавлені у досягненні мирних домовленостей.

За словами Карзая, «були контакти між урядом США та «Талібаном», були контакти між афганським урядом і «Талібаном» і також були певні контакти, у яких брали участь усі разом, включаючи «Талібан».

Повідомлення Карзая про дипломатичне зрушення обережно підтвердив Марк Ґроссман, спеціальний посол Сполучених Штатів у Афганістані та Пакистані.

«Сполучені Штати шукають шляхів підтримки того, щоб одні афганці домовлялися з іншими афганцями про їхнє спільне майбутнє», – сказав Ґроссман.

Вимога США: відмова «Талібану» від насильства

Позицію Сполучених Штатів щодо умов мирних домовленостей із рухом талібів коротко виклала у своєму виступі Гілларі Клінтон, державний секретар США.

«Вони мусять відмовитися від насильства, – говорить Клінтон, – мусять відмовитися від співпраці з терористичною організацією «Аль-Каїда». Вони мусять поважати Конституцію Афганістану. Це необхідні результати будь-яких переговорів».

Сенатор Джон МакКейн, член Комісії з закордонних справ Сенату США, перебуваючи у Кабулі, схвалив контакти з «Талібаном», але з певним застереженням.

«Я гадаю, що важливо вести переговори усюди, де можна. Однак я також вважаю за необхідне досягти успішного результату на полі бою, бо це сприятиме успіхові мирних переговорів», – зазначив сенатор.

МакКейн зауважив: таліби свідомі, що американські війська мають вийти з Афганістану наприкінці 2014 року. Отож він обстоює довготермінову американську присутність у цій країні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG