Доступність посилання

ТОП новини

Україна між «Росією, що змінюється», та «Європою, що розчаровується» – Polit Club


Київ – На черговому засіданні Polit Club 18 лютого експерти визначали міжнародні ризики для України «між Росією, що змінюється, та Європою, що розчаровується».

Гостями традиційного щомісячного засідання клубу цього разу були Валерій Чалий, Андреас Умланд, Тарас Петрів, Ігор Жданов. Модератор – Віталій Портников.

Головне не те, які рішення сьогодні приймаються, а як вони приймаються – Чалий

Заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій Чалий «не бачить для України довгострокової перспективи поза інтеграційними об’єднаннями».

За словами експерта, сьогодні відбувається ідеологічна боротьба. Українським громадянам нав’язують міфи про те, що «в Європі нас не чекають», «Європа розвалюється», а відтак – Україна має повернутись назад до інтеграції в «російський простір». Те ж саме відбувається з ідеєю про можливість вступу до НАТО.

Валерій Чалий вважає, що однією з ключових причин українських політичних невдач, в тому числі й у зовнішньополітичному відомстві, є процедура ухвалення рішень. «Головне не те, які рішення сьогодні приймаються, а як вони приймаються – непрозоро і «стільцем по голові», – каже він.
Валерій Чалий на Polit Club 10
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:34 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Мене турбує безтурботність української влади – Умланд

Андреас Умланд, доктор політичних наук, викладач магістерської програми німецьких та європейських студій кафедри політології Києво-Могилянської академії вважає безпідставними побоювання щодо майбутнього ЄС.

«Вся історіє Європейського Союзу – це історія криз. Такі кризи є типовими для ЄС. І завжди їх наслідком ставав крок до ще більшої інтеграції…», – каже Умланд.

На думку експерта, дуже добре, що сьогодні так багато говорять про кризу ЄС, кризу Єврозони. Погано, коли проблему не помічають, бо тоді її не вирішують. «У зв’язку з цим мене непокоїть безтурботність сьогоднішньої української влади», – додає він.

Східний вектор інтеграції Андреас Умланд вважає безперспективним: «Євразійський союз – це безперспективний проект, тому що Росія надто велика для цього союзу. Вона буде набагато економічно, політично і військово сильнішою, ніж інші члени цього союзу».
Андреас Умланд на Polit Club 10
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

Краще приєднатися до структури з проблемами розвитку, аніж займатись «виживанням» Жданов

Президент аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов переконаний, що якщо Україна обере «основним інтеграційним трендом» Митний союз, це призведе до низки економічних і соціальних втрат.

Крім того, «це проблема не лише економічного прагматизму, а й цивілізаційного вибору», додає експерт.

«Проблеми Євросоюзу у сфері зростання і розвитку, а України – у площині виживання. Тому краще приєднатися до структури з проблемами розвитку, аніж займатись проблемами виживання», – каже Ігор Жданов.
Ігор Жданов на Polit Club 10
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Довгі дискусії ні до чого не призводять Петрів

Президент фундації «Суспільність» Тарас Петрів переконаний, що криза динаміки відсуває Україну на задвірки світового глобального процесу.

«Коли наші державні чиновники виїжджають за кордон, звучать високі слова, великі обіцянки, але у багатьох випадках просто немає руху. Довгі дискусії зазвичай ні до чого не призводять», – пояснює експерт.

«Українська дипломатія, докладаючи титанічних зусиль, не могла навіть у страшному сні уявити, що за 20 років українським чиновникам за кордоном доведеться пояснювати, чому в Україні є політв’язні, – каже він. – Ця криза довіри впливає на пріоритетні напрямки співпраці з нашими партнерами». Криза зовнішньої довіри, на думку експерта, тісно пов’язана з кризою довіри внутрішньої.
Тарас Петрів на Polit Club 10
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У сфері зовнішньої політики немає простих рішень – Портников

Віталій Портников пояснює, що тема української зовнішньої політики – завжди важка тема для громадськості. «У сфері зовнішньої політики немає простих рішень», – каже він. Тому на такі теми завжди важко говорити, важко сформулювати свою позицію.

«Можна змінити владу. Можна, щоб до влади прийшли люди більш порядні і чесні, ніж ті, які є зараз. Але це не означає простого вирішення тих питань, без яких країна не буде розвиватись», – каже Портников.
Віталій Порников на Polit Club 10
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Із засідання Polit Club 18 лютого.

Щоб дивитися відеозвіти Polit Club, підпишіться на наш канал на YouTube.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG