Доступність посилання

ТОП новини

Уряд бавиться з вогнем – студенти про мовну політику Табачника


Львівські студенти вшанували День рідної мови, провівши флешмоб
Львівські студенти вшанували День рідної мови, провівши флешмоб
Львів – У вівторок львівські студенти вшанували День рідної мови. Вони провели флешмоб і нагородили українську мову високими відзнаками.

Українська мова була удостоєна найвищих нагород: за милозвучність, непереможність, неповторність, древність і красу. Організатори акції, студентська «Свобода», а це молодь із різних вишів Львова, розвішали плакати з цитатами про українську мову і в коментарі для Радіо Свобода зазначали:

– Ми проживаємо в Україні і тут спілкуємося українською мовою. Це наша рідна мова. А те, що чинить сьогодні влада проти мови, нам не подобається. Чим більший тиск, тим більший спротив. Тому ми розвісили цитати про мову, щоб нагадати усім, що сьогодні – День рідної мови.

– Сьогодні є небезпека для рідної мови, режим хоче викорінити рідну мову з України, не тільки з владних інституцій, але й побуту. Збільшується кількість російськомовних каналів, Табачник скорочує викладання історії України і мови. Тобто всілякими засобами нам намагаються нав’язати культуру російської меншини.

– Львів вже став резервацією, де говорять українською мовою. На Сході кажуть, що поважають українську, але нею не спілкуються.

– Мова – передусім це душа. Без мови немає держави. Якщо ми забудемо свою мову, то втратимо державу.

Багатьом не подобається партійна символіка

Те, що у 2000-му році ЮНЕСКО оголосило 21 лютого Днем рідної мови, інші студенти, які здалеку спостерігали за флеш-мобом, знали, але до акції вони не долучились не тому, що не шанують українську мову, а їх відштовхнула партійна символіка ВО «Свобода», яку вивісили організатори флешмобу. Це, немов, засвідчило, що коли мова стає знаряддям політики, вислід не вельми втішний.

Було помітно, як студенти просто відійшли в бік від місця проведення дійства. Я поцікавилась їхньою думкою про політику діючої влади щодо української мови, про ставлення до громадян України, які не розмовляють рідною мовою.

– Держава має захищати рідну мову, в цьому її функція.

– Це питання особисте, хто якою мовою розмовляє вдома, але я проти запровадження другої державної мови в Україні.

– На Сході кажуть, що їм важко дається українська. Нехай собі розмовляють російською. Західна Україна – це Україна.

– Я проти діяльності Табачника, те, що сьогодні він заявляє і робить. Тепер витісняє українську мову.

Чимало молодих львів’ян зауважили, що політика влади у мовному питанні викликає у них спротив і чим більше влада нав’язуватиме російську мову і культуру, тим більше невдоволення викликатиме це в суспільстві.

– Заборонений плід завжди солодший. Рано чи пізно це призведе до народного спротиву, уряд бавиться з вогнем.

– Буде більше акцій протесту. Молоді люди більше вчитимуть українську мову. Зараз такий час, що акціями можна показати, що молодь відстоює українську мову.

Львів’янам нагадали про цей День також інформаційними листівками, які роздавали активісти молодіжної організації «Граніт».

Місцева влада розкритикувала наміри Міністерства освіти у 5-9 класах скоротити кількість уроків з української мови та літератури, а також історії України. «Львів на такий крок не піде», – про це заявив мер Львова Андрій Садовий, а колишній міністр освіти, ректор Львівського національного університету імені Івана Франка Іван Вакарчук закликав університетську спільноту захистити українську мову.

Відзначення у світі Дня рідної мови запровадили задля підтримки мовного та культурного розмаїття. Але, щоб зберегти мову – нею просто потрібно розмовляти.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG