Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція Януковичу: а поговорити?..


Київ – Парламентська опозиція зажадала зустрічі з Президентом. Прихильники Віктора Януковича не виключають такої можливості, але вважають, що поки що главі держави недоцільно спілкуватися з опонентами. Експерти вважають таку зустріч корисною, але малоймовірною і радять опозиціонерам стати переконливішими, щоб Януковичу цікаво було з ними поспілкуватися.

Виступаючи з парламентської трибуни, лідер Фронту змін Арсеній Яценюк та опозиційний віце-спікер Микола Томенко заявили, що опозиція вимагає зустрічі з главою держави. Зокрема, із Віктором Януковичем хочуть поговорити про виконання вимог ПАРЄ щодо звільнення опозиціонерів, а також про газові переговори із Росією.

«Ми хочемо поговорити з Віктором Януковичем не як політики, ми хочемо поговорити, як державні діячі, як українці і чоловіки. Я переконаний, що Президент не знає реальної ситуації в Україні», – каже Микола Томенко.

Шлях до президентської приймальні лежить через… намет

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов вважає, що шанс зустрітися з Президентом є в усіх, проте назвав виступ опозиції гротескним і зазначив, що відповідь на більшість питань не потребує зустрічі з главою держави.

Політолог Ігор Жданов вважає, що діалог Президента з опозицією був би корисним, проте сумнівається, що така зустріч відбудеться.

«Після заяви Єфремова я думаю, що така зустріч малоймовірна, – зазначає він. – Хоча, на мій погляд, розмовляти, навіть якщо розмова не матиме конкретних результатів, краще, ніж воювати».

Між тим, Президент свого часу зустрічався із учасниками «підприємницького майдану», коли вони на додаток до критики Податкового кодексу висунули й політичні вимоги.

«Це піарівський був більше хід, щоб показати самого Януковича і зняти з нього відповідальність за Податковий кодекс», – згадує один із ватажків «Підприємницького майдану» Олександр Данилюк.

На думку Олександра Данилюка, якщо опозиція хоче зустрітися з Президентом, то має створити ситуацію, коли Віктор Янукович змушений буде піти на такий крок, а не просто заявляти про це.

«Думаю, що достатньо вивести 150 народних депутатів, які поставлять намети на Банковій (вулиця, де розташована Адміністрація Президента. – ред.) – і це дуже швидко примусить Президента з ними зустрітися або дати відповідь українським громадянам і дипломатичним колам: чому він відмовляється зустрічатися з опозицією», – вважає Олександр Данилюк.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG