Доступність посилання

ТОП новини

Путін: Росія не має наміру виводити Чорноморський флот із Криму


Росія не має наміру виводити свій Чорноморський флот з українського Криму, хоча розвиватиме його базу в своєму Новоросійську, заявив сьогодні прем’єр-міністр Росії Володимир Путін.

«Ми не має наміру йти з Криму. Для цього є всі підстави, зважаючи на те, що ми підписали з Україною відповідну міждержавну угоду про перебування нашого флоту в Криму», – наводить його слова на зустрічі з командирами дивізій і бригад Збройних сил російське агентство «Інтерфакс».

Путін назвав цю угоду «унікальною» щодо вартості перебування Чорноморського флоту в Україні.

Він додав, що, за документом, Росія капіталізує знижку на газ в орендну вартість. «Там ідеться про мільярди доларів», – сказав голова російського уряду, додавши, що таких орендних платежів «ніхто ніде нікому не платить».

«Тим не менш, ми думаємо про те, щоб Чорноморський флот мав можливість базуватися і в російських портах, тому виділили необхідні фінансові кошти на розвиток пункту базування в Новоросійську і будемо його розвивати», – сказав також Путін.

Президенти України і Росії уклали 2010 року в Харкові низку домовленостей, за якими, зокрема, Україна погодилася продовжити термін тимчасового перебування російського Чорноморського флоту на своїй території до 2042 року – на 25 років порівняно з первісним терміном, що мав скінчитися 2017-го. В обмін на це Росія погодилася на певну знижку ціни на газ для України, яка, однак, має діяти тільки 10 років, до 2020-го. При цьому ця знижка, на 30 відсотків від суми за формулою ціни 2009 року, не може перевищити 100 доларів за 1 тисячу кубічних метрів. Крім того, сума знижки зараховуватиметься в сумі плати за оренду місць перебування російського Чорноморського флоту в Україні.
XS
SM
MD
LG