Доступність посилання

ТОП новини

Україна розраховує на перегляд газової угоди з Росією – Азаров


Формула ціни на російський газ, незважаючи на отриману знижку в 100 доларів за тисячу кубометрів, як і раніше, залишається невигідною для України, і Київ проситиме у російських партнерів перегляду цієї формули. Про це повідомив прем’єр Микола Азаров.

«Ми ставимо за мету переглянути вкрай невигідну для України угоду з Росією і наполегливо переконуватимемо наших російських колег у необхідності це зробити», – сказав Азаров, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів.

При цьому прем’єр знову розкритикував попередній уряд за підписання неприйнятних для української економіки газових угод.

У травні Азаров вже заявляв, що Київ домагатиметься перегляду формули ціни газу.

«Безпрецедентна в історії відносин між країнами» домовленість – Янукович
Президенти України та Росії 21 квітня у Харкові підписали газові домовленості (Архівне фото)


21 квітня в Харкові в ході робочого візиту президента Росії Дмитра Медведєва в Україну були підписані доповнення до контракту на постачання природного газу між «Газпромом» і «Нафтогазом України».

Згідно з доповненнями, платежі за газ українська компанія здійснюватиме зі знижкою на величину зниження експортного мита при поставках газу до України, яка встановлюється урядом Росії.

Формула ціни і умова «бери або плати» залишаються без змін, наголошувалося в повідомленні управління інформацію ВАТ «Газпром».

Президенти України й Росії під час зустрічі у Харкові домовилися про зниження ціни на імпортний газ на 30% від вартості, яка щокварталу розраховується за формулою, закріпленою в контракті на поставку газу між російським «Газпромом» і «Нафтогазом України».

«Ми домовилися про надання знижки в ціні на газ. Наші українські партнери одержать знижку, яка обчислюється в розмірі 100 доларів за тисячу кубометрів... або 30% від контрактної ціни», – заявив у Харкові 21 квітня російський президент Дмитро Медведєв .

Водночас, за його словами, «знижка буде враховуватися як частина орендної плати за перебування Чорноморського флоту в Криму».

Зі свого боку, Президент України Віктор Янукович у Харкові 21 квітня повідомив, що протягом найближчих 10 років завдяки підписаним документам щодо газу Україна одержить від Росії «інвестиційний ресурс» на суму близько 40 мільярдів доларів.

За словами глави держави, зекономлені гроші будуть направлені на соціальні потреби, інвестиційні проекти, фінансування Збройних сил.

Янукович назвав таку домовленість «безпрецедентною в історії відносин між країнами».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG