Доступність посилання

ТОП новини

Скандал довкола Гайтани є провокацією – «свободівець»


Юрій Сиротюк запевняє, що не робив жодної расистської заяви про участь Гайтани у «Євробаченні»
Юрій Сиротюк запевняє, що не робив жодної расистської заяви про участь Гайтани у «Євробаченні»
Львів – Прес-секретар ВО «Свобода» Юрій Сиротюк у коментарі Радіо Свобода відкидає всі закиди на свою адресу та запевняє, що не ображав у коментарі російському журналістові співачку Гайтану, не робив жодної расистської заяви про її участь у «Євробаченні», а тим паче про колір її шкіри. Скандал довкола української співачки збігся із оприлюдненням звіту комісії Ради Європи проти расизму та нетерпимості по Україні.

Другий день поширюється інформація з російських ЗМІ про те, що представник ВО «Свобода» Юрій Сиротюк заявив, що «Гайтана гарно співає, але вона не є представником української культури», що «Євробачення» – це шоу національних талантів, а «про Україну укорениться розуміння, що Україна десь в далекій Африці».

Тим часом Юрій Сиротюк зазначив Радіо Свобода, що джерела перекрутили його слова, зробивши таким чином свідому провокацію. Юрія Сиротюка вразило, як інтернет-видання в Україні моментально передрукували цю заяву, навіть не розмовляючи з ним. Ба більше того, швидко зреагували й провладні політики.

Юрій Сиротюк запевняє, що не робив жодних заяв про Гайтану, лише наголосив, що національний відбір на конкурс завжди проводиться непрозоро. До того ж, представник «Свободи» пояснив, що журналіст із Росії зателефонував до нього з проханням дати коментар із приводу акцій протесту щодо намірів міністра Дмитра Табачника скоротити шкільну програму з вивчення історії України, але журналіст наполягав також оцінити відбір кандидатури на «Євробачення».

«Я не коментував нічого про Гайтану. Ні про яку расову дискримінацію не було взагалі мови. Розвернули інформаційну кампанію проти партії і мене. Я висловлювався не проти Гайтани, навпаки, не один раз повторив, що вона має прекрасний голос. Я пояснив, чому на такий конкурс мають їхати такі виконавці, як Руслана. Я «буржуазний» український націоналіст, але я не расист», – наголосив Сиротюк.

Расизм в Україні трактується як хуліганство

Це другий гучний скандал в Україні, пов’язаний із расизмом. Кілька тижнів активно обговорювали образливу публікацію на адресу іноземних темношкірих студентів в одній із тернопільських газет. Однак до звіту Ради Європи, який вийшов у вівторок, цей випадок не встиг потрапити.

Тим часом європейські експерти звертають увагу на негативні тенденції в Україні щодо проявів расизму і нетерпимості: мову ворожнечі в Україні часто не стримують, не покращилась ситуація з кримськими татарами і ромами, український інтернет рясніє ксенофобськими висловлюваннями, а антидискримінаційне законодавство в державі відсутнє, і державні органи ігнорують ці проблеми.

Європейська комісія проти расизму та нетерпимості наголошує на тому, що правоохоронці не переймаються випадками, пов’язаними з расизмом і нетерпимістю. Винні у скоєнні расистського злочину трактуються як хулігани.

Керівник громадської організації Проект «Без кордонів» Ірина Федорович зазначає, що публікація в тернопільській газеті «перебуває на експертизі», хоча прокуратура Тернопільської області не знайшла у статті з проілюстрованим колажем, на якому мавпа обнімає дівчину, ознак расизму.

«Ми намагаємось знайти адвокатів, щоб представляти інтереси потерпілих, – каже вона. – З нашого досвіду, частіше всього і міліція, і прокуратура такі випадки кваліфікують як хуліганство. Чому так відбувається? Відсутність досвіду і нерозуміння взагалі проблеми, що таке расизм, законодавство дуже складне для практичного застосування і важко довести мотивацію».

Рада Європи надала рекомендації Україні, зокрема радить визначити державний орган, який координуватиме роботу з протидії расизму та расовій дискримінації; створити незалежний орган, уповноважений приймати скарги на працівників міліції щодо расизму та расової дискримінації.

А ось представник ВО «Свобода» Юрій Сиротюк, каже, що отримав урок, як не піддаватися на провокації, після яких «поповнюєш список расистів».
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG