Доступність посилання

ТОП новини

У протестах через спалення Корану в Афганістані вбиті іноземні військові


Міжнародні сили сприяння безпеці в Афганістані повідомили, що двох їхніх військовослужбовців убив сьогодні на сході країни нападник в однострої Національної армії Афганістану. Напад стався в провінції Нанґаргар, коли двоє людей із автоматами намагалися штурмувати базу американських військ зі складу міжнародних сил, мовиться в повідомленні.

Тим часом очевидці події повідомили Радіо Свобода, що афганський військовий відкрив вогонь по американцях після того, як ті вбили трьох озброєних учасників протесту проти спалення днями Корану, які нападали на базу, і ще сімох поранили.

Речник губернатора провінції Нанґаргар підтвердив Радіо Свобода, що сутичка між американськими і афганськими військовими сталася під час демонстрації протесту, й заявив, що деталі інциденту розслідують.

А начальник поліції провінції повідомив Радіо Свобода, що в різних місцях провінції відбулися ще кілька протестів, у перебігу яких поліція затримала 35 людей, яких вважає провокаторами: дехто з них був озброєний.

Крім того, протести відбувалися сьогодні і в інших місцях Афганістану. Зокрема, демонстранти штурмували частину міжнародних сил у сусідній провінції Лагман.

У провінції Баглан на півночі країни принаймні один демонстрант загинув, коли учасники протесту напали на дільницю афганської поліції. Ще двоє, за даними поліції, загинули в перестрілці під час акції протесту в провінції Урузґан на півдні Афганістану.

Таким чином, за три дні протестів в Афганістані, як виглядає, загинули вже не менш як 15 людей, серед них двоє іноземних військових. Учора загиблих було сім.

Раніше сьогодні повстанський рух «Талібан» закликав афганців чинити напади на бази і «вбивати, бити чи захоплювати» військових міжнародних сил через випадок на початку цього тижня, коли на одній із баз цих сил спалили кілька примірників Корану – як стверджують військові, не усвідомлюючи при цьому, що ці книги священні для мусульман.

Як заявили таліби, іноземців треба «провчити, щоб вони вже ніколи не насмілилися чинити наругу над священним Кораном».
XS
SM
MD
LG