Доступність посилання

ТОП новини

Чи знімуть із генпланів гриф «таємно»?


Київ – В Україні можуть розсекретити детальні топографічні карти, зокрема і ті, які відображають генеральні плани міст. Всеукраїнська нарада, присвячена можливості зняття грифу «таємно» з картографічної продукції, днями має відбутися у Мінрегіонбуді. Між тим, уже зараз частина органів влади виступає проти розсекречування, а громадські активісти говорять, що місцева влада приховує інформацію під приводом таємності карт і схем.

Найточніші в Україні мапи – військові. Таким є спадок радянських часів. Саме тому детальне планування територій робиться на основі військової картографії, а карти з крупним масштабом та точними перепадами висот є інформацією з обмеженим доступом, пояснюють фахівці Мінрегіонбуду.

Але карти Генштабу Збройних Сил України вільно поширюватися в інтернеті, а ще ними продовжують користуватися архітектори та забудовники, які раніше отримували допуск до секретних матеріалів. Зрештою, всі проекти будівництва в Україні, усі точні плани комунікацій і навіть туристичні маршрути робляться на основі військових карт. Однак далеко не всі, хто користується секретною військовою картографією, отримували на це законний дозвіл, стверджують у Міністерстві оборони.

Секретність карт використовують як ширму – Міноборони

У цій ситуації держава марнує гроші на підтримування режиму секретності, а громадяни не можуть вільно знайомитися з детальними мапами та генпланами своїх міст, заявляє заступник начальника відділу Міноборони Сергій Прищепа.

«Обмеження доступу до державної таємниці щодо генеральних планів забудови використовують як ширму, – зазначає Прищепа. – Адже місцева влада може, за потреби, розсекретити генплан, не посилаючись на Збройні Сили».

Використання грифу «таємно» для приховування публічної інформації про забудову та про екологічний стан територій згадують і громадські активісти. Голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук оприлюднила дослідження, під час якого ця організація зробила понад 190 запитів щодо отримання карт і генеральних планів. На всі запити відмовили, а відповідні звернення активістів до прокуратури теж не дали результату, говорить Олександра Матвійчук.

«Доступ до генеральних планів повинен відбуватися у пасивний спосіб: за законом «Про доступ до публічної інформації» генплани є публічними, тобто, мали б бути в інтернеті або у приміщенні місцевого органу влади, де їх можуть бачити всі охочі, а не лише ті, хто писав запити», – переконана Олександра Матвійчук.

Проти такого порядку виступили представники Служби безпеки України та деяких проектних організацій. Намагання громадськості оприлюднити генплани у деталях є незаконним збором інформації, вважає, зокрема, директор інституту «ДІПРОмісто» Іван Шпилевський.

Факти приховування генпланів вивчатиме прокуратура – Мінрегіонбуд

Зрештою, на думку більшості фахівців, секретними мають залишатися детальні схеми водогону та інших комунікацій, а також розташування режимних об’єктів. Решта карт і схем планування може бути оприлюднена, вважає директор департаменту містобудування, архітектури та планування Мінрегіонбуду Ігор Соколов.

«Я хотів би звернутися до Міноборони. Не нам ваші дії коригувати. Але ми будемо звертатися до вас через Кабмін щодо того, що ваша картографічна основа – це інформація, яка має бути відкритою, – зазначає Соколов. – Ми також проситимемо переглянути законодавство у частині запровадження нового поняття «відкрита інформація». Якщо ми поставимо розробку генпланів до переліку відкритої інформації, то це може великою мірою зняти проблему».

У Міністерстві регіонального будівництва вважають, що випадки зловживання статусом секретної інформації, коли влада не надає громадянам мапи і плани забудови міст, має розслідувати прокуратура.

Чи покажуть українцям раніше секретні мапи й детальні генплани їхніх міст? Днями, обіцяють у відомстві, ця дискусія продовжиться за участі фахівців та представників місцевої влади з усіх регіонів.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG