Доступність посилання

ТОП новини

Митрополит Володимир: сьогодні непотрібно домагатися автокефалії УПЦ (МП)


Митрополит Володимир (Сабодан), глава Української православної церкви, що в єднанні з Московським патріархатом, вважає, що зараз домагатися автокефалії цієї церкви «з огляду на ту суміш, що є в нас в Україні, важко, небезпечно й не потрібно, цитують у суботу агентства його інтерв’ю, оприлюднене в п’ятницю ввечері на сайті видання «Дзеркало тижня. Україна», DT.UA.

Багато розмов ведеться про можливу автокефалію, але офіційно питання про кінцеве рішення не ставилося, та це не означає, що церква забороняє на цю тему говорити, сказав митрополит Володимир в інтерв’ю, яке він дав у четвер.

Питання автокефалії особливо важливе для Західної України, «де є своя історія церкви і Вітчизни», але «треба розуміти, що за цим стоятимуть нові проблеми, ціла низка питань, пов’язаних зі структурою управління, розподілом влади», додав він.

«Помісні православні церкви пройшли певний шлях. Ми його теж проходимо. Ми мусимо слухати думки людей», – наголосив митрополит Володимир.

Глава УПЦ (МП) також визнав за принципово можливе об’єднання православних конфесій в Україні. «Думаю, що час покаже. Але ми повинні дивитися на це питання з точки зору християнської відповідальності. Церкву не можна міняти, як ми міняємо наші світські установи», – сказав він.

Водночас в інтерв’ю він не став критикувати рішень нещодавнього засідання Священного Синоду УПЦ (МП), який був скликаний усупереч прямій забороні митрополита й усунув із посад його особистого секретаря. За його словами, відмінності в позиціях архиєреїв є не показником розколу, а виявом волі Божої.

Митрополит Володимир був кілька місяців тяжко хворий, але останнім часом, за повідомленнями, одужує.
XS
SM
MD
LG