Доступність посилання

ТОП новини

Вже семи українським заводам заборонено поставки сиру в Росію


Сири українських виробників
Сири українських виробників
Росспоживнагляд розширив до семи список українських підприємств, яким заборонено поставки сиру на російський ринок, повідомив в понеділок керівник Росспоживнагляду, головний державний санітарний лікар Росії Геннадій Онищенко.

«З понеділка ми додатково «закриваємо» ще чотири заводи», – сказав він.

Як повідомлялося, Росспоживнагляд почав вилучати з обігу в Росії і тимчасово зупинив ввезення до Росії сирів трьох українських виробників – ПП «Прометей» (Чернігівська область), АТ «Пирятинський сирзавод» (Полтавська область) і ТОВ «Гадячсир» (Полтавська область).

Онищенко заявив, що до цього списку додано ще чотири українські виробники – Баштанський і Лозівський сирзаводи, «Бель Шостка Україна» та Хмельницька маслосирбаза.

«Відібрані в Москві, Краснодарському краї, Калінінградській і Рязанській областях зразки продукції не відповідали чинному російському законодавству», – повідомив голова Росспоживнагляду.

«Ми переводимо спілкування на офіційний рівень. До цього зустрічі мали технологічний і виробничий характер. Нині ми переводимо спілкування на рівень відповідних компетентних організацій, відповідальних за міжнародне спілкування, – Міністерств закордонних справ та посольств», – наголосив Онищенко, зазначивши, що українська сторона не прагне вирішити «сирну проблему».

Минулого тижня він повідомив, що Росспоживнагляд не задоволений якістю документів, які надійшли від українських підприємств, що виробляють сир. За словами голови Росспоживнагляду, пакет документів був значним за обсягом, але не відповідав національним і міжнародним нормам.

«Ми відклали розгляд цих документів, очікуючи на офіційні документи від компетентних органів України відповідно до встановленого порядку», – повідомив Онищенко.

Також він заявляв раніше, коментуючи щойно ухвалений український закон, за яким у випадку, якщо інші держави, митні союзи або економічні співдружності обмежують реалізацію законних прав та інтересів суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України, у відповідь на такі дії можуть вживатися адекватні заходи, що Росія бачить в Україні «посилення вербальної активності, ухвалюються якісь закони, сенс яких, судячи з коментарів, має войовничо неконструктивний характер».

«Лунають коментарі лідерів деяких політичних утворень цієї країни. Ми спостерігаємо демонстрацію активності, коли лідери окремих політичних партій України з цієї складної проблеми дають коментарі на рівні автослюсаря, що підтверджується їх словниковим запасом», – говорив тоді Онищенко.

Раніше Онищенко заявляв, що претензії до українського сиру пов'язані з тим, що ця продукція не відповідає російському техрегламенту на молоко та молочну продукцію.

Між тим 23 лютого Голова Верховної Ради України Володимир Литвин заявив, що українські виробники сирів мають провести міжнародну експертизу якості своєї продукції.
XS
SM
MD
LG