Доступність посилання

ТОП новини

Тегеран називає американський «Оскар» «перемогою над Ізраїлем»


Чільну американську кінонагороду отримала іранська стрічка «Розлучення», перемігши ізраїльського конкурента
Чільну американську кінонагороду отримала іранська стрічка «Розлучення», перемігши ізраїльського конкурента
Уперше кінофільм із Ірану здобув чільну американську кінонагороду: «Оскара» отримала стрічка «Розлучення» як найкращий фільм іноземною мовою. Тепер іранці святкують не лише кінематографічний здобуток – дехто виставляє цю подію як перемогу Ірану над одним із найбільших «ворогів», Ізраїлем, якось не помічаючи, що отримана ця нагорода від іншого «ворога», США.

Кінофільм «Розлучення» іранського режисера Асгара Фаргаді, який раніше вже отримав низку престижних нагород, на недільній церемонії у Сполучених Штатах отримав і «Оскара», найвищу кінонагороду американської Академії кіномистецтва. У категорії найкращих фільмів іноземною мовою він переміг інших номінантів із Бельгії, Канади, Польщі, а також із Ізраїлю.
І саме перемога над ізраїльським фільмом «Примітка» привернула в Ірані найбільше уваги. Голова іранського Агентства кінематографії Джавад Шамагдарі оголосив про «початок кінця впливу сіоністського лобі на американське суспільство». Державне телебачення Ірану, повідомляючи про перемогу, сказало, що іранський фільм залишив позаду стрічку «сіоністського режиму». Схожі думки поширюються і в соціальних мережах.

Сам Асгар Фаргаді, приймаючи нагороду, непрямими словами згадав про непросте політичне становище в його країні. «У цей час нас дивиться багато іранців у всьому світі, і, я думаю, вони дуже щасливі – не тільки через важливу нагороду фільмові чи режисерові, а й через те, що в цей час закликів до війни, залякувань і агресивних заяв між політиками ім’я їхньої країни, Ірану, згадують тут через її славетну, багату і давню культуру, приховану під важким шаром політичного пилу. Я пишаюся нагородою і присвячую її народові моєї країни, який поважає всі культури і цивілізації та відкидає ворожнечу і обурення», – сказав він.
Іранці пишаються перемогою «Розлучення» на «Оскарі»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00
Суперечлива реакція

Офіційний Тегеран, який узявся вихваляти «перемогу над сіоністським ворогом» завдяки нагороді, отриманій від іншої ненависної для нього країни, США, при цьому сам вельми критично ставився до переможного фільму. Бо ж у ньому йдеться про історію подружжя, в якому дружина подає на розлучення з чоловіком, бо хоче виїхати за кордон задля вільнішого життя для дочки, і порушуються складні проблеми нерівності жінок в іранському суспільстві.
Фільм «Розлучення» вже має серед своїх нагород, наприклад, «Золотого ведмедя» Берлінського міжнародного кінофестивалю чи «Золотий глобус» за найкращий кінофільм іноземною мовою у США.

І іранці, реагуючи на ще одну, наразі найпрестижнішу нагороду фільмові зі своєї країни, «Оскара», пишуть у соціальних мережах не тільки про «перемогу над сіоністами», а й про те, що їхня країна нарешті привернула увагу світу своїм культурним досягненням, а не суперечливою ядерною програмою.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG