Доступність посилання

ТОП новини

Команда Януковича не збирається поступатися на виборах восени (європейська преса)


Експерти не виключають, що Україні вигідне розкриття так званого «змаху на життя Володимира Путіна»
Експерти не виключають, що Україні вигідне розкриття так званого «змаху на життя Володимира Путіна»
Прага – Експерти не виключають, що Україні вигідне розкриття так званого «змаху на життя Володимира Путіна», і не лише тому, що підозрюваних затримали в Одесі. Українські дисиденти попереджають, що ухвала суду у справі Юрія Луценка є не лише «абсурдом», а й свідченням того, що у разі провалу інтеграційних планів України з Європою, українська держава «потрапить в обійми» до «нео-імперіалістичної Росії». Досвідчені експерти також побоюються, що надмірному оптимізму української опозиції щодо результатів осінніх парламентських виборів може завадити вперте бажання команди Януковича зберегти свою владу.

Російська «Независимая газета» цитує українських експертів і політиків, котрі по-різному розцінюють можливі наслідки розкриття в Одесі за допомогою Служби безпеки України групи терористів, котрі, ймовірно, готували замах на життя Володимира Путіна. Одні аналітики кажуть, що «спільна операція Федеральної служби безпеки Росії та СБУ може у цілому позитивно вплинути на атмосферу українсько-російських відносин». Це може бути також сигналом, що «українська влада готова стати надійним другом Кремлю», вважають інші експерти в Києві. Так, Володимир Фесенко, керівник дослідницького політологічного центру «Пента» вважає, що «від цієї ситуації репутація України не постраждає», «не Україна винна у тому, що до нас приїхали незвані гості». У статті також відзначено, що окремі депутати парламенту України вже запропонували у зв’язку з «Одеською справою» запровадити візовий режим із Росією. Інші ж, навпаки, кажуть, що у разі введення такого режиму постраждає Україна. Лише 13 відсотків українців підтримують ідею візових стосунків із Росією. А 16 відсотків опитаних київськими соціологами виступають за об’єднання України з Росією в одну державу. Але переважна більшість, близько 70 відсотків, переконані, що Україна і Росія мають бути незалежними державами з відкритими кордонами, без віз та митниці.

Варшавська Rzeczpospolita інформує у матеріалі під назвою «Ще один лідер опозиції в Україні потрапив до колонії» про вирок суду у справі Юрія Луценка, коли «керівника МВС України в уряді Юлії Тимошенко покарали 4-ма роками позбавлення волі» за нібито перевитрати державних коштів та зловживання службовим становищем. Цей судовий вирок не лише відсуває ще далі ймовірність укладення широкої угоди між ЄС та Україною, але й свідчить про відмову в Києві від європейських стандартів та зміцнення авторитарних тенденцій у владі Януковича. Газета з Польщі також цитує українського дисидента і правозахисника Степана Хмару, який називає рішення суду у справі Луценка «абсурдом» та попереджає, що «у разі провалу інтеграційних планів України з ЄС, потрапимо в обійми нео-імперіалістичних держав на кшталт сусідньої Росії». Експерти також наголошують, що зміна влади – це єдине, що може змінити ситуацію в Україні на краще.

Інша польська газета – Gazeta Wyborcza – зауважує з приводу вироку київського суду в справі Юрія Луценка, що «Україна ув’язнює помаранчевих» та цитує оптимістичне висловлювання ув’язненого Луценка про те, що влада Януковича тепер постала перед вибухом народного гніву, «почувається так само, як в час Помаранчевої революції». Хоча, як зауважив польському виданню досвідчений український філософ Мирослав Попович, «цю владу необхідно змінити, бо нічого доброго від неї сподіватися не доводиться». «Але не знаю, чи дамо раду під час осінніх парламентських виборів. Команда Януковича не має намірів так легко поступатися», – висловив сумніви директор Інституту філософії Академії наук України.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG