Доступність посилання

ТОП новини

Сербія долає останні перешкоди на шляху наближення до ЄС


Сербські та європейські урядовці обговорюють наближення Сербіїї до ЄС
Сербські та європейські урядовці обговорюють наближення Сербіїї до ЄС
Міністри закордонних справ країн ЄС на зустрічі у Брюсселі рекомендують надати Сербії офіційний статус країни-кандидата на вступ до Євросоюзу. Якщо рішення буде підтверджене на саміті ЄС наприкінці тижня, тоді це відкриє шлях до початку переговорів про приєднання Сербії до Євросоюзу. Завершення процесу може вимагати кількох років.

Тим не менше Румунія, як і раніше, виступає проти. Бухарест заявляє, що скасує свою заборону в разі врегулювання ситуації з національною меншиною волохів, споріднених із румунами, які вимагають відновлення їхніх прав, а також скасування законопроекту, згідно з яким населення зобов’язане використовувати кирилицю замість традиційної для них латиниці.

Довгий час перешкодою на шляху Сербії до ЄС була самопроголошена Республіка Косово, однак минулого тижня Белград повідомив про узгодження з керівництвом Приштини низки суперечливих питань, що стосуються регіонального співробітництва та контролю на кордоні.

Зміцнення зв’язків між Приштиною та Белградом, який не визнає одностороннє відокремлення Косова від Сербії в 2008 році, розглядається як ключова умова для прогресу на переговорах щодо можливого членства Сербії в ЄС.
XS
SM
MD
LG