Доступність посилання

ТОП новини

США: Мітт Ромні – переможець первинних виборів у двох штатах


Мітт Ромні
Мітт Ромні
Нью-Йорк – У рамках президентської передвиборної кампанії у Сполучених Штатах первинні вибори серед кандидатів від Республіканської партії відбулися у двох штатах – Мічиган і Аризона. За попередніми підрахунками, в обох штатах переміг Мітт Ромні. Первинні вибори у Мічигані вважають особливо важливими для його подальшої кампані як лідера перегонів. Водночас колишньому губернаторові штату Масачузетс у потилицю дихає Рік Санторум, колишній сенатор від Пенсильванії.

В Аризоні Мітт Ромні переміг упевнено, одначе у Мічигані – лише з перевагою у 4 відсотки, за першими підрахунками.

У команді республіканських кандидатів, де на початках було вісім гравців, нині залишається четверо у змаганнях за номінацію від Республіканської партії на листопадових президентських виборах.

Однак реально на це право претендують лише два політичні діячі – Мітт Ромні та Рік Санторум.

Для Ромні успіх у Мічигані підтвердив його статус лідера і мав також символічне значення, бо його батько був тричі обраний губернатором Мічигану.

Ромні сказав після перемоги: «Сьогодні день для мене особливий, бо тут я народився, тут я виріс, мої батьки жили тут багато років. Я люблю цей великий штат. Багатьох мічиганців у цій залі ми вважаємо родиною. Дякуємо за допомогу…».

Виснажлива кампанія

Ромні останніми тижнями посилено агітував у Мічигані, витративши понад 4 мільйони доларів на телевізійні оголошення. Однак напередодні виборів соціологічні опитування засвідчили, що Ромні й Санторум йшли нарівні. Оглядачі вбачали причину у браку певності у виборців щодо поглядів і характерів кандидатів.

Мітт Ромні є виразником ідей поміркованої правиці Республіканської партії. Його головна мета – подолання економічної рецесії. Він успішний бізнесмен, і в його діловому доробку – керівництво величезними корпораціями і порятунок від банкрутства Олімпіади у Солт-Лейк Сіті.

Але чимало республіканських виборців у Мічигані не мали певності щодо переконань кандидата, й дехто з підозрою ставиться до його релігії. Ромні – мормон.

Очевидно, багатьом з них ближчий Рік Санторум – консервативно налаштований діяч. Католик, батько сімох дітей, він підкреслює соціальні проблеми, обстоює сімейні цінності, він ревний прихильник заборони абортів.

Республіканські перегони за номінацію на президентських виборах тривають вже третій місяць.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG