Доступність посилання

ТОП новини

Україна критикує просування членами Енергоспівтовариства проекту «Південний потік»


Країни ЄС і Енергетичного співтовариства продовжують вживати заходи, спрямовані на просування проекту «Південний потік», що суперечить Угоді про Енергетичне співтовариство. Такого листа на адресу керівника секретаріату цієї організації Славчо Нейкова надіслав міністр палива і енергетики України Юрій Бойко.

«Незважаючи на прагнення України створювати належні умови для гарантування енергобезпеки Європи, на жаль, ми сьогодні бачимо дії країн ЄС і Енергоспівтовариства, спрямовані на просування проекту «Південний потік», активне узгодження його параметрів», – йдеться в тексті листа, який цитує агенція «Інтерфакс-Україна».

Як приклад, Юрій Бойко наводить узгодження 27 лютого Словенією з «Газпромом» параметрів газопроводу «Південний потік» на території країни.

Міністр нагадує, що головною метою української сторони під час приєднання до договору про Енергетичне співтовариство було створення єдиного енергоринку з дотриманням правил його функціонування, які відповідають законодавчим вимогам ЄС. «У цьому контексті ми хотіли б бачити з боку Енергоспівтовариства конкретні дії, спрямовані на захист інтересів повноправних країн-членів», – наголошує Бойко.

Він нагадав, що українська газотранспортна система має «особливі переваги» і «вже сьогодні відіграє стратегічну роль у гарантуванні енергобезпеки та ефективній роботі єдиного енергоринку ЄС». «Україна багато разів звертала увагу на важливість модернізації ГТС для країн ЄС і пропонувала надати проекту модернізації ГТС статус загальноєвропейського значення», – додає міністр.

«Південний потік» – спільний проект газопроводу Росії й низки країн Євросоюзу, який пролягатиме в обхід України – дном Чорного моря у болгарський порт. Очікувана потужність газопроводу – близько 65 мільярдів кубометрів газу на рік, будівництво проекту планують завершити у 2015 році.
XS
SM
MD
LG