Доступність посилання

ТОП новини

У печерських суддів проблеми з репутацією?


Біля Печерського районного суду учасники акції протесту вимагають звільнити Юрія Луценка, Київ, 27 лютого 2012 року
Біля Печерського районного суду учасники акції протесту вимагають звільнити Юрія Луценка, Київ, 27 лютого 2012 року
Київ – Першого березня Верховний Суд України має розглянути справу щодо судді Сергія Вовка. Проти цього судді, який оголосив вирок Юрію Луценку, свого часу також порушили кримінальну справу. І днями Вищий адміністративний суд розглядав обставини призначення суддею Печерського суду Родіона Киреєва, який ухвалив вирок Юлії Тимошенко. У сторонніх спостерігачів існують застереження щодо репутації суддів, котрі розглядали справи лідерів опозиції. Натомість представники влади вважають, що такі закиди безпідставні.

У червні 2009 року прокуратура Києва порушила проти судді Печерського районного суду столиці Сергія Вовка кримінальну справу за ухвалення завідомо неправосудних рішень у цивільних справах. Згодом постанова про порушення кримінальної справи була скасована судами, проте Генеральна прокуратура оскаржила ці рішення.

Позафракційний член парламентського комітету з питань правосуддя Святослав Олійник вважає, що за таких обставин суддя не може бути неупередженим. Бо, за його словами, доля такого судді значною мірою залежить «від рішень прокуратури, пов’язаних із розслідуванням стосовно нього кримінальної справи».

Також цього тижня у Вищому адміністративному суді за поданням депутата-б’ютівця Сергія Одарченка розглядалися обставини переведення судді Родіона Киреєва до Печерського суду столиці із Березанського міськсуду Київської області. Хоча Вищий адмінсуд відхилив вимогу звільнити суддю, проте з’ясувалося, що кваліфікаційний іспит йому замінили співбесідою. А інших претендентів на вакантне місце в центральному райсуді столиці тоді не було.

«Киреєви та вовки – інших там просто немає» ­– Святослав Олійник

За словами Святослава Олійника, немає підстав говорити про втручання в автоматичну систему розподілу справ серед суддів. Подібна ситуація радше відображає принцип комплектації Печерського суду столиці.


«Там сто відсотків складу суду не формується випадковим чином. Тобто, махінації при переведенні Киреєва абсолютно могли мати місце і точно могли бути контрольовані. У Печерському суді працюють киреєви та вовки – інших там просто немає», – стверджує Святослав Олійник в інтерв’ю Радіо Свобода.

У Печерському суді працюють киреєви та вовки – інших там просто немає
Святослав Олійник
Натомість член парламентського комітету з питань правосуддя депутат-регіонал Вадим Колесніченко стверджує, що ставити під сумнів репутацію суддів немає підстав. Порушення кримінальної справи ще не компрометує людину і не робить її автоматично винною. А щодо судді Киреєва, то він був переведений до Печерського суду ще до того, як були запроваджені кваліфікаційні іспити.

«Проти них немає жодних заперечень. Вони склали кваліфікаційні іспити. І Вища рада юстиції, яка наполовину складається із суддів і Вища кваліфікаційна комісія, яка складається виключно із суддів, запитань не мають. То чому вони мають бути в мене?» – зазначив Вадим Колесніченко в коментарі Радіо Свобода.

Днями голова представництва Євросоюзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра зазначив, що завершення процесу укладення Угоди про Асоціацію підірвано останнім розвитком подій в Україні, насамперед, використанням вибіркового правосуддя для політичних цілей.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG