Доступність посилання

ТОП новини

Луценку пропонують пом’якшений вирок: 4,5 років в’язниці, штраф і конфіскацію


Провину Юрія Луценка в залі суду не підтвердив жоден свідок – захист
Провину Юрія Луценка в залі суду не підтвердив жоден свідок – захист
Київ – Чотири з половиною роки в’язниці, конфіскація майна та штраф понад 640 тисяч гривень – таке покарання пропонує державне обвинувачення Юрієві Луценку, якого звинувачують зокрема у зловживанні посадою міністра внутрішніх справ. Таку позицію представники Генпрокуратури висловили у вівторок під час дебатів у справі Луценка в Печерському районному суді Києва. Захист екс-міністра на дебатах наголосив, що провину Юрія Луценка в залі суду не підтвердив жоден свідок, і що слідчі збирали докази його провини незаконними методами.

У вівторок в залі суду, де розглядали справу Юрія Луценка було чи не найбільше людей за увесь час процес. Серед присутніх і журналісти, і опозиційні народні депутати, і представники інших держав – представники посольств США, Фінляндії, Швеції та експерт Данського Гельсінського комітету з прав людини Мікаель Люнґбо.

Суд вислухав усіх свідків, оголосив усі докази і перейшов до фінальної частини – дебатів. Першими взяли слово представники Генеральної прокуратури. Прокурори по черзі доводили, що Луценко порушував закон під час підготовки Дня міліції у 2008-09 роках, під час взяття на роботу його водія Леоніда Приступлюка та надання йому квартири.

Підсумовуючи виступ обвинувачення, прокурор Дмитро Лобань запропонував визнати колишнього керівника МВС винним і засудити його до позбавлення волі, але врахувати пом’якшувальні обставини – заслуги перед державою, відсутність інших судимостей та двох дітей.

«Вважаємо за можливе визначити остаточне покарання шляхом поглинання менш суворого більш суворим, у вигляді позбавлення волі терміном 4 роки 6 місяців із конфіскацією всього майна, 3 роки позбавлення права обіймати управлінські посади та позбавити звання держслужбовця 1 рангу. Термін перебування під вартою зарахувати як відбуття покарання, перебування під вартою залишити до набуття вироком законної сили», – заявив у суді прокурор.

У відповідь Юрій Луценко зіронізував, що здивований, як це його «не засудили до спалення на вогнищі».

Водія Луценка Леоніда Приступлюка Дмитро Лобань запропонував засудити до трьох років умовно та до штрафу в розмірі 50 неоподаткованих мінімумів.

Юрій Луценко попросив суд дозволити журналістам відеотрансляцію із зали суду, однак суддя Сергій Вовк відмовив.

Не можна звинувачувати людину за «вибитими» свідченнями – адвокати Луценка

Слово взяли захисники екс-міністра. Адвокат колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка Олексій Баганець під час свого виступу на дебатах заявив, що із 86 свідків, яких викликали до суду, жоден не підтвердив провини Луценка, і всі вони спростували фрази про порушення закону з боку екс-міністра, які були у протоколах їхніх допитів.

Баганець згадав про випадки тиску на свідків, яких, каже захисник, змушували підписувати свідчення, вигідні обвинуваченню. Зокрема, пригадує адвокат, свідка Валерія Мельника допитували після операції, не даючи змоги робити перев’язку, а свідка Богдану Василенко звільнили з роботи після того, як вона не підтвердила своїх показів у суді. Докази, здобуті таким шляхом, не можуть бути підставою для звинувачення, заявив на суді Олексій Баганець. Утім, вийшовши з приміщення суду, він зізнався, що не очікує виправдального вироку щодо свого підзахисного в Україні.

«Я розумію реальну ситуацію, і в мене немає ілюзій щодо можливості виправдувального вироку моєму підзахисному Юрію Луценку», – сказав адвокат. Він пояснив свою позицію тим, що, за його словами, головуючий у справі суддя Сергій Вовк «на гачку у прокуратури». «Генпрокуратура має дві відкриті проти нього кримінальні справи», – додав адвокат.

Олексій Баганець наголосив, що захист колишнього міністра готовий оскаржувати вирок, якщо він буде, в українських, а потім і в міжнародних інстанціях.

Наразі на розгляді в Європейському суді з прав людини перебуває позов Юрія Луценка про незаконне, на його думку, взяття його під варту.

Захисники екс-міністра не виключають, що подадуть туди ж ще один позов – на несправедливий вирок суду.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG