Доступність посилання

ТОП новини

Після Луценка суд допитає Турчинова і Москаля


Прокурора роздратувало те, що Луценко заговорив англійською
Прокурора роздратувало те, що Луценко заговорив англійською
Київ – Юрій Луценко, колишній міністр внутрішніх справ, якому інкримінують зловживання посадою та заволодіння чужим майном, завершив давати покази в Печерському суді Києва. У прокуратурі вважають, що він ухилявся від незручних запитань, сам Луценко запевнив, що на чолі МВС діяв за законом.

У вівторок Юрій Луценко на запитання обвинувачення почав відповідати англійською – натякаючи таким чином на те, що за його позовом працівників Генпрокуратури України викликають на допит до одного із судів Сполучених Штатів. Це неабияк роздратувало прокурора Євгена Зінченка, і той попросив підсудного говорити українською.

Юрій Луценко визнав, що підписував лист Прем’єр-міністрові Юлії Тимошенко про зарахування його водію Леоніду Приступлюку цивільного стажу, як стажу в МВС. І попросив накласти стягнення на прокурора Дмитра Лобаня, за те, що він повторюється із запитаннями. Екс-міністр нагадав, що крім його підпису в цьому листі були візи інших посадовців, які перевіряли його законність.

«Злочинні плани» Луценка погоджували всім міністерством?

За словами Луценка, цей лист став об’єктом фальсифікацій, оскільки його копія в матеріалах справи не відповідає оригіналу.

Юрій Луценко сказав, що він був першим цивільним міністром внутрішніх справ, а відтак усі його рішення ще до його підпису перевіряли всі служби міністерства.

«Плани дій міністерства, які вважають знаряддям скоєння злочину, формувалися за письмовими пропозиціями усіх підрозділів, зводилися в один документ кадровим департаменту. Ці плани візувалися начальниками всіх департаментів міністерства, які й визначали законність кожної дії, наявність фінансів на реалізацію та її доцільність», – заявив на завершення свого допиту колишній міністр.

Після багатогодинного виступу Луценка звинуватили в ухилянні від відповіді

Показання екс-міністра представники обвинувачення сприйняли неоднозначно. Прокурор Дмитро Лобань після допиту Луценка заявив, що той уникає відповідей.

«Фактично, я завершив ставити запитання до підсудного через його позицію: з характеру відповідей Луценка випливає, що він уникає говорити про незручні для нього питання», – наголосив обвинувач.

Зі свого боку, прокурор Віктор Клименко наголосив, що обвинувачення задоволене нинішніми показаннями Юрія Луценка та зауваженнями його водія. Клименко очікує, що вони зіграють на користь лінії обвинувачення.

Головуючий у справі Сергій Вовк оголосив, що в середу суд перейде до стадії доповнень до судового слідства, після чого відбудуться дебати. Прокурор Віктор Клименко розповів журналістам, що обвинувачення ще раз викличе до суду свідків, на яких посилався у своїх показах Юрій Луценко.

Зокрема, очікує прокурор, у середу в суді виступлять тодішні віце-прем’єр Олександр Турчинов, який підписав постанову про стаж Приступлюка, та заступник міністра МВС Геннадій Москаль, із яким Луценко радився щодо кадрової політики міністерства.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG