Доступність посилання

ТОП новини

Докази у справі Луценка обертаються проти прокурорів?


«Каліфіцький погрожує новою кримінальною справою Луценку» – екс-міністр
«Каліфіцький погрожує новою кримінальною справою Луценку» – екс-міністр
Київ – Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, обвинувачений у нібито зловживанні владою та заволодінні чужим майном, сьогодні сам звинуватив у злочинах працівників Генпрокуратури. Захист Луценка вважає протиправними погрози прокурора, що лунали в телеефірі на його адресу, говорить про махінації з доказами у справі. Тоді як державне обвинувачення бачить у матеріалах справи лише докази провини Луценка.

Сьогодні суддя Печерського районного суду Києва Сергій Вовк закінчив читати 51-й, останній з томів справи Юрія Луценка, в якому немає таємних відомостей.

Він почав оголошувати матеріальні докази, першими з яких були особисті й службові документи водія Луценка Леоніда Приступлюка. Представник захисту Сергій Поліщук майже одразу виявив, що конверти з доказами не були опечатані, а частина документів взагалі виглядають, як підробки.

«Три рапорти від імені Приступлюка, зроблені не ним, і не ним підписані. Так, рапорт на його відпустку з виїздом до Словаччини взагалі не написаний його рукою, а надрукований, і підпис не його», – зазначив Поліщук.

Але це не всі докази, які викликали сумніви у сторони захисту. Прокурор Євген Зінченко попросив запустити відео з допиту свідка Валерія Мельника, колишнього заступника міністра МВС. У допиті Мельник визнав тодішнього міністра винним у наданні квартири своєму водію.

Коли виявилося, що відео є не оригіналом, а копією первинного запису (воно зняте догори ногами) і камеру вимикає не слідчий, а інша людина, захисники звинуватили слідство у підробці доказів.

Юрій Луценко зауважив, що Мельник читає відповіді з комп’ютера слідчого: «Видно, як під час кожного запитання слідчий рухає мишкою, щоб Мельник читав відповіді, а той не зводить очей з монітора. Ви бачите, як слідчий додумує і договорює за Мельника те, що не встигає прочитати сам Мельник».

Суд затвердив заяву Луценка про злочин прокурора

Коли дійшла черга до перегляду телепрограми за участі Луценка та прокурора Олександра Каліфіцького, який розповідав про нібито незаконне заохочення водія Луценка, екс-міністр зробив заяву про скоєння цим прокурором злочину – розголошення таємниці слідства та погрози.

«Каліфіцький погрожує новою кримінальною справою Луценку – і потім ця погроза була реалізована як покарання за публічну позицію», – сказав Луценко.

Він вказав на фразу, яку прокурор Каліфіцький кинув йому в ефірі одного ток-шоу:

«Є ще дуже багато цікавих моментів, які нам слід розібрати. Луценко ображається, що йому інкримінують 191 статтю Кримінального кодексу. Але ж це зовсім не повний перелік статей, які чекають на вас у майбутньому».

Суддя Сергій Вовк заяву про злочин прийняв і передав її до Генпрокуратури.

Між тим, представник обвинувачення, прокурор Дмитро Лобань вважає, що більшої уваги заслуговують інші, продемонстровані в суді, докази, а саме відеозаписи заходів до Дня міліції.

«Ніхто не забороняв Луценкові проводити святкові заходи, але не за бюджетні кошти. Він у тодішньому святковому виступі говорив, що немає коштів на зарплату міліціонерам, при цьому він вважає за можливе витратити 300 тисяч гривень на оренду приміщення палацу «Україна», – заявив Лобань.

Прокурор навів приклад того, як у таких випадках економить кошти Генпрокуратура: «У нас є актовий зал, і всі урочисті події прокуратури ми відзначаємо в нашому залі».

Суд продовжиться у вузькому колі у таємній кімнаті

Зрештою, суд ознайомився майже з усіма доказами. Залишився тільки вісімнадцятий том справи, в якому суд вбачає державну таємницю. Його слухатимуть у закритому режимі, у спеціально захищеному приміщенні.

Як пояснив Радіо Свобода водій Луценка Леонід Приступлюк, у томі йдеться лише про його призначення на роботу у відділ оперативної служби міліції, інформація про працівників якого вважається таємною. До секретного тому, крім прокурорів та обвинувачених, допустили лише частину адвокатів. Таємна частина процесу розпочнеться 3 лютого об 11.00. І лише після цього суд допитає обвинувачених і проведе дебати у справі.

Юрій Луценко перебуває за ґратами вже 404 дні. Раніше суд проігнорував резолюцію ПАРЄ щодо України, затверджену минулого четверга, в якій є вимога звільнити Луценка з-під варти.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG