Доступність посилання

ТОП новини

Суд допитує водія Луценка


Київ – Печерський суд Києва завершив вивчати докази у справі колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка і перейшов до допиту його водія Леоніда Приступлюка. Його разом із його колишнім керівником Луценком звинувачують у зловживанні посадою та заволодінні чужим майном.

Представники захисту виявили, що у матеріалах справи бракує документів, і звинуватили представників прокуратури в заплутуванні суду.

Суд перейшов до стадії допиту підозрюваних після того, як прочитав 48 томів справи, опитав 87 свідків, і свідчення ще 47-и – вивчив за матеріалами їхніх допитів у прокуратурі. Суддя Сергій Вовк уже хотів почати допитувати Леоніда Приступлюка, водія Юрія Луценка, однак адвокат Ігор Фомін виступив із запереченням. За його словами, у справі є матеріали, які ще не оголошувалися на судових засіданнях.

«У 48-му томі є рішення Печерського районного суду про обмеження Юрія Луценка і його захисту в ознайомленні з матеріалами справи. Таке ж рішення є і щодо підсудного Приступлюка в 49 томі, але ці документи не оголошувалися. У матеріалах справи відсутнє наше клопотання від 16 травня 2011 року про закриття кримінальної справи», – зазначив Ігор Фомін.

Попри це, суд розпочав допит першого підозрюваного – водія Луценка Леоніда Приступлюка. Що цікаво, водій Луценка упродовж чотирьох годин відповідав на запитання, не дивлячись у жодні записи чи документи.
Це не поєднання посад, це одна посада!
Юрій Луценко

Виявилося, що Юрій Луценко, який запросив Приступлюка на роботу, не визначав, на якій саме посаді він працюватиме. Це визначав відділ кадрів МВС, який оформив Приступлюка до оперативного департаменту – оскільки водій міністра повинен був мати доступ до державної таємниці, сказав водій Луценка, відповідаючи на запитання прокурорів.

Юрій Луценко нагадав суду, що в секретному, 18-му томі справи була вказана посада та обов’язки водія міністра «Оперуповноважений з водіння службового автомобіля, це не поєднання посад, це одна посада!», – наголосив Луценко.

Луценко прописався у квартирі Приступлюка, але ніколи не був у ній

Окрім того, Приступлюк пояснив, чому Юрій Луценко прописався у квартирі, де жив його водій.

«Коли я став помічником міністра, мої обов’язки змінилися. Я став отримувати листи та звернення до міністра, і відповідно до важливості й теми передавав їх до канцелярії чи самому Луценкові. Листів було дуже багато, і Юрій Луценко попросив мене прописати його в мене, щоб уся кореспонденція для нього одразу надходила до мене», – пояснив Приступлюк і зауважив також, що Луценко жодного разу не був у його квартирі.

Адвокатів обурило те, що представники прокуратури 6 разів поспіль запитували в нього, чи компенсував він МВС вартість житла, яке йому виділили. Приступлюк щоразу відповідав, що квартиру йому надали з комунальної власності міста, а не з власності міністерства. Адвокат Ігор Фомін назвав таке розпитування порушенням закону та спробою заплутати суд. Зі свого боку, сторона обвинувачення була незадоволена відповідями Леоніда Приступлюка.
Я розцінюю таку відповідь як ухиляння підсудного від відповіді
Віктор Клименко

Прокурор Віктор Клименко заявив: «Я розцінюю таку відповідь, як небажання відповідати, як ухиляння підсудного від відповіді».

Приступлюк запевнив, що не погоджував з Юрієм Луценком ані свої звернення про зарахування свого стажу як міліцейського, ані про приватизацію квартири. І наголосив, що не отримував від міністра злочинних наказів.

Утім суддям Сергію Вовку та Оксані Царевич цього виявилося недостатньо, і вони почали самі розпитувати колишнього водія міністра про нюанси його роботи в МВС.

Судді почали допитувати Луценка

Після перерви суддя Сергій Вовк дозволив екс-міністрові внутрішніх справ дати довільні покази у справі.

Тоді Юрій Луценко назвав справу проти нього політично мотивованою і бездоказовою. Він назвав одразу декілька реальних причин, за які його кинули за ґрати й судять.
Представники Партії регіонів, зокрема, Ганна Герман, відверто говорили у парламенті, що мене кинуть за ґрати
Юрій Луценко

«Передісторія цієї справи: я підтримував на виборах Юлію Тимошенко. І мені говорили відмовитися від цього та припинити критику Януковича та його оточення. Представники Партії регіонів, зокрема, Ганна Герман, відверто говорили у парламенті, що мене кинуть за ґрати, – пригадав Луценко. – Окрім того, я як міністр внутрішніх справ перешкодив друку фальшивих бюлетенів, наше міністерство зупинило діяльність на Донеччині банди Немсадзе…» – заявив він.

Луценко зізнався, що після його звільнення з посади йому призначив зустріч у Солом’янському парку Києва заступник прокурора Ренат Кузьмін. «Порушена кримінальна справа за фактом взяття на роботу твого водія – переказує Луценко слова Кузьміна. – Нісенітниця повна, але не треба ніяких втеч. Арешту не буде».

«Ми порадилися в родині, зрозуміли, що арешту не уникнути – і вирішили, що я не маю права на втечу», – підсумував Луценко.

Чи допомагали в кар’єрі водієві Луценка?

Юрій Луценко обурився тим, що представники обвинувачення вважають Леоніда Приступлюка його родичем. Він пригадав, що познайомився з ним, коли працював у Соцпартії та шукав собі водія.

«Він працював зі мною, і я знав, що він вміє тримати кермо, дороги і секрети, – зауважив колишній міністр. – Я питав у колег, чому мого водія оформили як оперативного працівника. Мій заступник Геннадій Москаль сказав: «Так належить».

До того ж, додав Луценко, наприклад, до підрозділів розвідки міністра не зможе завезти жоден водій, лише працівник розвідки, пояснили новому міністрові його колеги.

Юрій Луценко наголосив на допиті, що він був цивільною людиною, тож не знав, куди саме оформити свого водія, щоб у нього була більша зарплатня.

«Моє втручання в кар’єру Приступлюка завершилося тоді, коли я попросив узяти його в МВС. Кадровики призначили його туди, куди призначали всіх водіїв міністра», – зауважив Луценко.

Також екс-міністр назвав безпідставними його звинувачення у зловживанні посадою та у привласненні коштів.

«Я не будував державних дач, як Ренат Кузьмін, – сказав колишній міністр. – Навіть мої близькі не погоджувалися працювати на посадах, через які на мене могли би впасти якісь підозри».

Допит колишнього посадовця та лідера опозиційної партії «Народна самооборона» триває. Представники захисту очікують, що сьогодні він продовжиться до ночі.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG