Доступність посилання

ТОП новини

У Раді вважають, що СБУ не повинна перетворитися на НКВС


Голова парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Швець вважає, що у проекті Кримінального процесуального кодексу, який готують до другого читання, потрібно змінити позицію про передачу СБУ низки повноважень із розслідування кримінальних справ. Про це народний депутат від БЮТБ заявив в ефірі Радіо Свобода.

«Згідно з нинішнім проектом, значна частина кримінальних справ після того, як закінчиться 5-річний термін розслідування, буде передана Службі безпеки України. Коли ми тільки отримали цей проект кодексу, це був один із моментів, який абсолютно не сприйняли у комітеті. Людям, які розуміються на цих питаннях, буде зрозуміло, що в Україні планується створити потужний орган на кшталт того, яким у СРСР був НКВС», – наголосив парламентар.

За словами Швеця, «Служба безпеки – це взагалі-то контррозвідувальний орган, який має займатися своїми питаннями». «А йому додатково хочуть передати розслідування такої великої кількості справ. Ми вважаємо, що це неправильно. В процесі консультацій і доопрацювань ця позиція буде змінена однозначно, і СБУ зазначені справи передаватися не будуть», – зазначив голова комітету.

Він також розповів, що в Україні у п’ятирічний термін планується створити національне бюро розслідувань антикорупційних злочинів. «Ми ще не знаємо точно, як це називатиметься, але це буде самостійний орган, який, з одного боку, боротиметься з корупцією, а з другого – розслідуватиме кримінальні справи, порушені щодо найвищих посадових осіб», – додав Віктор Швець.

Весь текст розмови з Віктором Швецем читайте на Радіо Свобода через кілька годин.
XS
SM
MD
LG