Доступність посилання

ТОП новини

Путін сповідуватиме свій же стиль – Зарубінський


Олег Зарубінський: «Кардинальних змін з поверненням Володимира Путіна не буде, бо Росія виходитиме зі своїх інтересів»
Олег Зарубінський: «Кардинальних змін з поверненням Володимира Путіна не буде, бо Росія виходитиме зі своїх інтересів»
Українсько-російські відносини після перемоги на президентських виборах Володимира Путіна суттєво не зміняться. Про це заявив в інтерв’ю Радіо Свобода народний депутат від Фракції Народної Партії, член групи з міжпарламентських зв’язків із Російською Федерацією Олег Зарубінський. На його думку, Росія лише посилюватиме вплив на Україну. І використовуватиме для цього, зокрема, відносини з ЄС.

– Що може змінитися для відносин України з Росією після того, як господарем Кремля знову буде Володимир Путін? Якщо такі зміни взагалі відбудуться…

– Упродовж останніх років у Кремлі перебував Дмитро Медведєв, але ключові питання російської політики (і внутрішньої, і зовнішньої) визначав де-факто пан Путін. Тому говорити про те, що будуть якісь кардинальні зміни, або, як дехто стверджує, тектонічні зрушення, не варто. Путін сповідуватиме свій же стиль жорсткої, прагматичної, почасти грубої політики, в тому числі у зовнішній сфері.
Думаю, що посилиться вплив Росії не лише на Україну, а й на Євросоюз
Олег Зарубінський

Думаю, що посилиться вплив Росії не лише на Україну, а й на Євросоюз із метою тиску на Україну. Важелі для Росії у стосунках перш за все із Берліном (а також із Парижем, давайте це відверто говорити) є достатньо серйозні – економічні, геополітичні.

– А для економічної складової відносин України та Росії теж навряд чи варто чекати особливих змін?

– За великим рахунком, якихось таких кардинальних змін не буде, бо Росія виходитиме зі своїх інтересів. А її економічні інтереси продукуватимуться досить непростою внутрішньою соціально-економічною ситуацією в Росії, її постійною залежністю лише від одного чинника: від того, скільки коштує нафта і газ на світовому ринку. Насамперед, скільки коштує нафта. І всім відомо, що переважна частина всіх соціальних програм, соціальних виплат залежить від того, скільки Росія зуміє продати своїх ресурсів. І тому з боку Росії позиція буде достатньо жорсткою, прагматичною. Але я б не малював апокаліптичність цієї картини. Відносини України з Росією – це не спонтанні стосунки. Вони базувалися і мають базуватися на дуже серйозних розробках, бо для України це третина, навіть більше, всього зовнішнього обігу.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG