Доступність посилання

ТОП новини

Акредитовані в Україні посли країн ЄС висловили солідарність із Тейшейрою


Посли держав-членів Європейського Союзу, акредитовані в Україні, оприлюднили листа солідарності з головою представництва ЄС в Україні Жозе Мануелем Пінту Тейшейрою.

«Посли держав-членів Європейського Союзу, акредитованих в Україні, висловлюють повну солідарність із головою представництва Європейського Союзу в Україні Жозе Мануелем Пінту Тейшейрою і схвалюють заяву речника верховного представника ЄС із закордонних справ, віце-президента Єврокомісії Катрін Аштон, у якій стверджується, що він має повну довіру Європейського Союзу, його підтримку й підтримку Європейської служби зовнішньої дії», – цитує лист послів представництво ЄС в Україні.

Раніше в Міністерстві закордонних справ України висловили здивування публічними висловлюваннями Жозе Мануеля Пінту Тейшейри, які, за заявою міністерства, «виходять поза рамки повноважень європейського дипломата». У МЗС України наголосили, що «від ситуації навколо майбутніх виборів мера Києва до стану інвестиційного клімату в Україні – все те, що зазвичай є предметом обговорення українських громадян, політиків та експертів, – регулярно стає приводом для коментарів і оцінок людини, до чиїх офіційних функцій належить представлення дипломатичних інтересів інтеграційного об’єднання іноземних держав».

На думку департаменту МЗС, питання навіть не в тональності висловлювань Тейшейри, а в тому, що «той, кого направили в Україну як дипломата і якого саме так і сприймають і в Брюсселі, і в Києві, самочинно прагне перетворитися фактично на учасника українських внутрішньополітичних процесів і публічного дискурсу».

ЄС уже категорично відкидав ці звинувачення. «З особливим розчаруванням ми відзначили коментарі Департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України на адресу глави делегації Європейського Союзу Жозе Мануеля Пінту Тейшейри. Ці зауваження є необґрунтованими й невиправданими атаками на особисту чесність і професіоналізм посла Тейшейри. Ми їх категорично відкидаємо», – заявила напередодні прес-секретар верховного представника ЄС із закордонних справ та політики безпеки, віце-президента Європейської комісії Катрін Аштон Мая Коціянчич.
XS
SM
MD
LG