Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко знову програла суд у справі ЄЕСУ


Вищий адміністративний суд України визнав правомірними претензії Генеральної прокуратури України і Державної податкової адміністрації до екс-прем’єр-міністра України, колишнього керівника корпорації ЄЕСУ Юлії Тимошенко щодо несплати нею податків при використанні в 1990-х роках коштів з кредитних карток компанії Somolli Enterprises Limited.

Відповідну ухвалу в її резулятивній частині оголосив сьогодні головуючий суддя Олександр Нечитайло, залишивши таким чином без задоволення скаргу Тимошенко та її адвоката Бориса Нечипоренка на рішення Окружного адміністративного суду Києва та Київського апеляційного адміністративного суду, якими було скасовано та визнано правомірним скасування рішення Шевченківського районного суду Києва від 1 лютого 2005 року про закриття провадження у справі щодо коштів з карток Somolli Enterprises Limited.

Коментуючи ухвалу ВАСУ, адвокат Нечипоренко сказав: «Це рішення в чергове підтвердило, що правосуддя в Україні немає». Разом із тим, він зауважив, що сторона захисту, отримавши мотивувальну частину ухвали та вивчивши її, визначиться з поданням відповідної скарги до Верховного Суду.

У січні 2012 року адвокат Тимошенко Борис Нечипоренко подав до ВАСУ касаційну скаргу на ухвали окружного та апеляційного адміністративних судів столиці, які визнали незаконним рішення Шевченківського районного суду Києва про закриття кримінальної справи стосовно використання Тимошенко банківських кредитних карток компанії Somolli Enterprises Limited. За словами адвоката, у скарзі він, зокрема, вказує, що підстава для поновлення розгляду справи за новими обставинами не відповідає дійсності, оскільки всі обставини цієї справи вже були відомі раніше і розглядалися судом першої інстанції.

20 жовтня 2011 року Генеральна прокуратура України скасувала постанову про закриття кримінальної справи проти Тимошенко за фактами розкрадання бюджетних коштів на суму понад 25 мільйонів гривень та ухилення від сплати податків на суму понад 20 мільйонів гривень шляхом запровадження злочинної фінансової схеми щодо розрахунків за природний газ корпорацією «Єдині енергетичні системи України» та приховування від оподаткування доходів від діяльності її офшорної компанії Somolli Enterprises Limited.

У Генпрокуратурі наполягають, що Верховний Суд України у 2005 році по суті не розглядав рішення про закриття кримінальних справ, у задоволені клопотань захисника Віктора Швеця в інтересах Юлії Тимошенко та інших було відмовлено. 28 жовтня 2011 року Шевченківський районний суд Києва задовольнив клопотання Генеральної прокуратури про поновлення строків на касаційне оскарження постанов цього ж суду про закриття кримінальних справ стосовно кількох співучасників колишнього президента корпорації «Єдині енергетична системи України» Юлії Тимошенко.
XS
SM
MD
LG