Доступність посилання

ТОП новини

Сила опозиції не в об’єднанні – соціологи


Київ – Об’єднання опозиційних партій до єдиного списку на парламентських виборах не дозволить їм отримати більшу підтримку виборців. Такими є результати опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг». За даними соціологів, від об’єднання не виграють і провладні політичні сили.

Респондентам запропонували варіанти об’єднання партій «Батьківщина» і «Фронт Змін», а також «Батьківщини», «Фронту Змін» та Всеукраїнського об'єднання «Свобода». Також розглянули варіант об'єднання Партії регіонів, Народної партії та «Сильної України». Про це розповів директор соціологічної групи «Рейтинг» Олексiй Антипович. Водночас симпатії виборців у мажоритарних округах можуть розподілитися на користь об’єднаної опозиції, відзначив Сергій Антипович.

«Ймовірність голосування за об’єднаних кандидатів вища стосовно опозиційних політичних сил, аніж провладних. За єдиного кандидата від опозиції готові проголосувати 43 % українців, натомість не готові 34%. А от стосовно єдиного кандидата від партії влади, то лише 32% збираються голосувати за такого кандидата, а 46% не готові», – повідомив Антипович.

Математику та соціологію можуть розбити амбіції політиків – Черненко

За результатами дослідження, респонденти вважають, що швидше консолідуються провладні партії, ніж опозиційні. Утім, на думку голови Комітету виборців України Олександра Черненка, нині «Батьківщина» та «Фронт змін» наближуються до об’єднання.

«Зараз, як ніколи, серйозно обговорюється можливість такого об’єднання, але поки що до реальних кроків дуже далеко. Місця в списках треба якось поділити. Тут уже включається суб’єктивний чинник: хто на яке місце стане. Навіть якщо математика та соціологія дають при об’єднанні кращий результат, все воно може розбитися об певні амбіції певних політиків. Хоча місяць тому я був більш скептичний щодо можливості об’єднання», – зауважив Олександр Черненко.

Завжди є чинник «як порахують» – Фесенко

За ті понад півроку, що залишилися до виборів, ставлення виборців як до окремих політичних сил, так і до їхніх об’єднань може змінитися, зазначив у коментарі Радіо Свобода політолог Володимир Фесенко.

«Рейтинг у міжвиборчий період і рейтинг під час виборчої кампанії – трохи різні речі. Тому що зараз це, скоріше, відображення політичних симпатій. Але, коли починається виборча кампанія, тоді ті люди, які вагаються чи проти всіх, прокидаються і починають думати, чи підуть вони на вибори, а якщо підуть, то за кого голосуватимуть. Тоді вони починають дивитися, хто їм що пропонує. Звісно, треба розуміти, що завжди є чинник «як порахують». Фальсифікації, за нашим досвідом, відбуваються у межах 5%», – зазначив Володимир Фесенко.

За даними дослідження, якби вибори до Верховної Ради відбувалися у лютому цього року, то серед тих опитаних, хто взяв би у них участь, понад 19% проголосували за партію «Батьківщина», більше 18% – за Партію регіонів, та 11% – за «Фронт змін». Ще дві політичні сили, які, за результатами опитування, могли б подолати 5-відсотковий прохідний бар’єр, – це партія «Удар» Віталія Кличка та Компартія України.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG