Доступність посилання

ТОП новини

На території України вперше виявили відбиток скелета птеродактиля


У Павлограді на Дніпропетровщині знайшли відбиток скелета дитинчати птеродактиля – виду динозаврів, які жили 200-300 мільйонів років тому. Про це Радіо Свобода сьогодні повідомила директор Павлоградського історико-краєзнавчого музею Тетяна Ведмідь.

Водночас, як зазначила Тетяна Ведмідь, те, що це справді останки птеродактиля, ще має підтвердити палеонтологічна експертиза. Музей розраховує зробити її за два місяці, звернувшись до фахівців із Дніпропетровська, Києва, Харкова.

Якщо висновки експертів підтвердять припущення музейників, то це може стати революційним відкриттям. Раніше вчені заперечували проживання літаючих ящерів на теренах України.

За словами Ведмідь, незвичний експонат – шматок вугільної породи з відбитком скелета доісторичної тварини – передав музеєві шахтар Юрій Сащенко. Чоловік відшукав його близько 20 років тому, коли працював на шахті «Благодатна», і ввесь час зберігав удома, не здогадуючись про його цінність.

«Зовні, якщо подивитись, можна сказати, що це пташеня птеродактиля, яке щойно вилупилось із яйця. Але деяких частин тіла – крил і дзьоба – не видно. Справа в тому, що там, де відбився цей скелет, розкололась порода. Можливо, там була ціла кладка яєць літаючого ящера. Вони могли бути розміром від горобця до 3-5 метрів у розмаху крил і більше. Але конкретно ми зараз сказати не можемо», – розказала Радіо Свобода Тетяна Ведмідь.
XS
SM
MD
LG