Доступність посилання

ТОП новини

Світова спільнота згодна поновити переговори з Іраном


Верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон повідомила сьогодні, що дала позитивну відповідь на лютневого листа Ірану з пропозицією поновити дискусії на теми іранської ядерної програми.

Аштон у цій справі є контактною особою групи «5+1», тобто п’яти постійних членів Ради безпеки ООН (Великої Британії, Китаю, Росії, США і Франції) та Німеччини, які вели ядерні переговори з Іраном від імені світової спільноти.

Час і місце таких переговорів іще не визначені.

Листа з пропозицією поновити переговори надіслав Катрін Аштон у лютому секретар Вищої ради національної безпеки Ірану Саїд Джалілі. Він очолює іранську делегацію на цих переговорах, які були заморожені на початку минулого року на тлі напруженості через ядерну програму Ірану.

Раніше сьогодні Іран заявив, що готовий допустити інспекторів Міжнародного агентства з атомної енергії на військовий комплекс Парчин, що, як вважають, може бути частиною іранської ядерної програми. Тегеран надав такий дозвіл єдиного разу 2005 року й відтоді не поновлював його.

Іран заперечує звинувачення світової спільноти, що прагне здобути ядерну зброю, але доказів суто мирного характеру своєї ядерної програми не надає. Один із нещодавніх звітів МАГАТЕ тим часом дійшов висновку, що Іран, за наявними свідченнями, раніше вочевидь розробляв ядерну зброю і, можливо, продовжує таку діяльність і нині.
XS
SM
MD
LG