Доступність посилання

ТОП новини

Посол США закликатиме сприяти подальшому відновленню прав кримських татар


Сполучені Штати Америки закликатимуть українську владу сприяти подальшому відновленню громадянських прав кримських татар, а також земельних прав, яких кримськотатарський народ свого часу був позбавлений під час депортації з Криму, заявив у вівторок посол США в Україні Джон Теффт під час відкриття виставки кримськотатарського мистецтва в приміщенні посольства США в Києві.

Він наголосив, що кримськотатарський народ є невіддільною складовою Криму і України в цілому, і великі зусилля кримських татар сьогодні спрямовані на розвиток своєї культурної спадщини. «Кримські татари заслуговують на те, щоб бути ширше відомими своєю культурою, поза межами України також. Ця виставка – один із проявів сприяння етнічному розмаїттю з боку посольства США в Україні. Наявність кримських татар в Україні є одним з важливих елементів цього розмаїття. Ми підтримуємо останні тенденції кримських татар на збереження та розвиток власної культури та ідентичності. Зокрема, це була подія побудови мечеті в Криму. Зі свого боку, США й надалі сприятимуть таким позитивним тенденціям», – цитує посла США агентство УНІАН.

На відкриття виставки завітав також голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Посол назвав його своїм «добрим другом», а Джемілєв зазначив, що для кримськотатарського народу, який веде боротьбу за своє етнічне, мовне виживання, така виставка має дуже велике значення. «Також для нас є знаковим те, що виставка відбувається в приміщенні посольства США – великої демократичної країни в світі», – наголосив голова Меджлісу.

На виставці представлені килими Мамута Чурлу та декоративні картини Юлії Тулупової, які презентують культурну і творчу традицію кримськотатарського народу. Обидва митці отримали підтримку Проекту місцевих інвестицій і конкурентоспроможності Агентства США з міжнародного розвитку, який сприяє туризмові і економічному розвиткові Криму. Виставку зможуть оглядати відвідувачі, яких запрошують у посольство для участі в офіційних зустрічах і оголошених публічних заходах.
XS
SM
MD
LG