Доступність посилання

ТОП новини

Суди Петербурга і Москви судять учасників протестів


Слідчий комітет Москви розглядає навіть можливість відкриття кримінальної справи
Слідчий комітет Москви розглядає навіть можливість відкриття кримінальної справи
Прага – У Росії у вівторок за порушення громадського порядку та непідкорення поліції судили сотні учасників акцій протесту російської опозиції, що пройшли напередодні у Москві й Петербурзі під гаслами «За чесні вибори». Слідчий комітет Москви розглядає навіть можливість відкриття кримінальної справи проти учасників мітингу на Пушкінській площі за звинуваченнями в екстремізмі. Заарештованих уже після мітингу в понеділок організаторів акції в Москві – блогера Олексія Навального, Іллю Яшина та лідера «Лівого фронту» Сергія Удальцова звинуватили у порушенні громадського порядку та непокорі поліції, а потім випустили, зобов’язавши з’явитися у вівторок у мировий суд.

Прес-секретар прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна, Дмитро Пєсков, каже, що московська поліція діяла на Пушкінській площі Москви у рамках закону, іпрофесійно й ефективно припинила несанкціоновану акцію увечері 5 березня. Того дня поліція провела силову акцію проти кількох сотень людей, що залишалися на Пушкінській площі столиці після мітингу «За чесні вибори». У Москві заарештували щонайменше 250 осіб.

Один із організаторів акції, депутат Держдуми Ілля Пономарьов заявив Радіо Свобода, що поліція порушила закон під час розгону й затримання людей на Пушкінській площі, бо він ще під час мітингу оголосив, що після нього тут же, на Пушкінській, буде зустріч із депутатом Держдуми.

«Я хочу підтримати ініціативу своїх товаришів. Але я не хочу тут безпорядків, я не хочу тут порушення закону, тому пропоную: після цього мітингу ми оголошуємо безстрокову зустріч із депутатом Державної думи, яка пройде ось тут», – заявив тоді Ілля Пономарьов.

Він має наміри оскаржити в суді брутальні дії поліції в розгоні демонстрантів, коли його помічникові, Алені Поповій зламали руку. Писати скаргу на поліцію також пообіцяв і Сергій Удальцов, лідер «Лівого фронту», якого поліція побила під час арештів на Пушкінській площі в понеділок увечері.
Затримання у Москві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Путін визнав порушення на виборах президента 4 березня

Мітинги протесту опозиції відзначили нечесний характер виборів президента Росії 4 березня, наявність тисяч порушень на дільницях. Російські і міжнародні експерти припускають, як, наприклад, стверджує політолог Дмитро Орєшкін, що «насправді Путін не переміг. У Москві ближче до 40 відсотків. У цілому по країні 45-47 відсотків. Це його результат, якщо зняти два прошарки фальсифікату. Без нього він не міг виграти у першому турі».

Сам Володимир Путін, який зустрівся у вівторок у центрі «Вибори-2012» у Московській юридичній академії з представниками корпусу спостерігачів «За чесні вибори» і учасниками проекту «Громадяни за чесні вибори», визнав, що на цих виборах мали місце порушення, і висловив сподівання на детальну перевірку всіх скарг.

«Порушення, звісно, були. Їх усіх необхідно виявляти, вичищати… Необхідно робити так, щоб усім було зрозуміло, що ситуація перебуває під постійним моніторингом і контролем», – сказав Путін.

Але суди над учасниками протестів проти нечесних виборів у Росії вже йдуть повним ходом. У Петербурзі у вівторок перед суддями постало щонайменше 300 учасників несанкціонованих протестів, до них не допускали ні журналістів, ні рідних і заборонили відеозйомку.

Вже у вівторок мерія Москви затягувала з дозволом на нову акцію протесту опозиції проти нечесних виборів, призначену на 10 березня. Віце-мер Москви Олександр Горбенко заявив, що дозвіл на місце і час проведення акції опозиції 10 березня залежатиме від оцінки Слідчим комітетом характеру мітингу на Пушкінській площі 5 березня. Оргкомітет акції на Пушкінській «За чесні вибори» відкидає звинувачення у закликах до безладів.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG