Доступність посилання

ТОП новини

Об’єднана Європа реагує на вибори Путіна


Нинішні вибори стали «останнім цвяхом у труну російської демократії» – окремі політики
Нинішні вибори стали «останнім цвяхом у труну російської демократії» – окремі політики
Брюссель – Реакція об’єднаної Європи на підготовку, перебіг та результати виборів президента Росії доволі поміркована. Єврокомісія, ОБСЄ та інші міжнародні організації закликають російську владу розслідувати та виправити численні порушення. Окремі європейські столиці поки що мовчать і пояснюють це тим, що їм потрібен час для аналізу. Однак, окремі політики вже кажуть, що нинішні вибори стали «останнім цвяхом у труну російської демократії».

«Європейський Союз бере до уваги попередні результати російських виборів, – заявила у Брюсселі речниця Європейської служби зовнішньої діяльності Майя Коціянчич.

«Євросоюз свідомий того, що Бюро з демократичних інституцій та прав людини, яке є частиною ОБСЄ, а також Парламентська асамблея Ради Європи стежили за виборами та оприлюднили свої звіти, – каже вона. – У них відображені деякі порушення і в процесі підготовки, і під час виборів. Загалом, ми погоджуємося з їхніми оцінками».

Голова європейської дипломатії Катрін Аштон у своїй останній заяві зазначила, що бере до уваги попередні результати, які свідчать про перемогу Володимира Путіна.

«Євросоюз очікує на співпрацю з новим Президентом Росії та новим урядом, цілком підтримуючи плани модернізації, яка стосується і економічних, і політичних реформ. Ми сподіваємося, що новий російський президент буде готовий просувати ці реформи у діалозі з громадянами та громадянським суспільством», – зауважила Катрін Аштон.

«Викривлені» вибори – ОБСЄ

Однак, європейська співдружність насамперед закликає російське керівництво розібратися із зареєстрованими порушеннями. А порушень, виявляється було чимало.

У своєму звіті Організація з безпеки та співробітництва у Європі називає недільні вибори президента Росії «викривленими». На думку спостерігачів, порівняно з іншими кандидатами, прем’єр-міністр Путін більше використовував державний ресурс та ЗМІ.
Ці вибори були нечесними
Тоніно Піцула

«Згідно з нашими оцінками, ці вибори були нечесними, навіть попри деякі інновації в процесі голосування та безперешкодні можливості для агітації», – заявив Тоніно Піцула, спеціальний координатор місії спостерігачів ОБСЄ.

Він зауважує, що протягом передвиборчої кампанії була відсутня реальна конкуренція.
Виборчому процесу бракувало справедливості
Мартін Шульц

Про це ж у своєму коментарі говорить і голова Європарламенту Мартін Шульц. Він каже, що шкодує, бо «кандидати не мали однакового доступу до медіа та державних ресурсів. Більшість засобів масової інформації відверто підтримували одного кандидата». «Я занепокоєний тим, що виборчому процесу бракувало справедливості, зокрема, щодо обмеженого вибору кандидатів та порушень процедури», – заявив Мартін Шульц.

Тим часом, голова делегації Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс звернув увагу на порушення протягом підрахунку результатів голосування.
Процес погіршився під час підрахунку голосів
Тіні Кокс

«Порушення та деякі обмежені незаконні дії не спостерігалися, – заявив він. – Але процес погіршився під час підрахунку голосів. Майже на третині виборчих дільниць цей процес через процедурні порушення був оцінений негативно».

«Цвях у труну демократії» – євродепутат

Тим часом, коли міжнародні місії спостерігачів заявляють про необхідність провести розслідування порушень, дехто із західних політиків висловлює співчуття російській демократії.

Так, колишній прем’єр-міністр Бельгії, а нині голова фракції лібералів Європарламенту Гі Верховстат називає нинішні президентські вибори «останнім цвяхом у труну російської демократії».
З країною, яка зневажає базові демократичні принципи та перетворює верховенство права на посміховисько, звичних відносин бути не може
Гі Верховстат

«Для Європейського Союзу та Сполучених Штатів настав час добре поміркувати над майбутніми відносинами з Росією Путіна. З країною, яка зневажає базові демократичні принципи та перетворює верховенство права на посміховисько, звичних відносин бути не може», – резюмує Гі Верховстат.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG