Доступність посилання

ТОП новини

Саркозі каже, що домагатиметься ухвалення «закону про геноцид вірмен»


Ніколя Саркозі й ветеран Другої світової Арсен Чакарян у Єлисейському палаці
Ніколя Саркозі й ветеран Другої світової Арсен Чакарян у Єлисейському палаці
Президент Франції Ніколя Саркозі сприятиме ухваленню закону про кримінальну відповідальність за заперечення геноциду вірмен в Османській імперії. Про це він заявив на зустрічі з представниками вірменської громади у Єлисейському палаці.

Закон, про який говорив Саркозі, передбачає кримінальну відповідальність за публічне заперечення визнаних у Франції геноцидів, тобто, зокрема, геноциду вірмен наприкінці Першої світової війни в тодішній турецькій державі, Османській імперії.

Раніше цей закон уже підтримали обидві палати французького парламенту, але зрештою Конституційна рада Франції визнала його таким, що порушує право на свободу висловлювань і не відповідає Основному закону країни.

Факт геноциду категорично заперечує Туреччина. Після того, як закон ухвалила нижня палата французького парламенту, Анкара навіть відкликала з Парижа свого посла на якийсь час.

Ініціативність Ніколя Саркозі щодо згаданого закону деякі ЗМІ у Франції пояснюють наближенням президентських виборів, запланованих на квітень. Вірменська громада у Франції нині налічує близько 600 тисяч осіб.
XS
SM
MD
LG