Доступність посилання

ТОП новини

У Росії бояться визнання ОУН-УПА «основною силою»… (європейська преса)


Президент Янукович залежний «лише від групи Бойка – Фірташа та представників «Сім’ї» – російський політолог
Президент Янукович залежний «лише від групи Бойка – Фірташа та представників «Сім’ї» – російський політолог
Прага – Оглядачі деяких відомих видань наголошують, що Президент Янукович став постаттю, «залежною лише від групи Бойка – Фірташа та представників «Сім’ї», куди входять найближчі родичі і довірені люди». Експерти вважають це одним із проявів «кризи української влади». Керівники УЄФА попереджають Україну: «Вони грають з вогнем!», маючи на увазі занадто високі ціни на готелі в пікові дні Євро-2012. На думку керівників європейського футболу, це вдарить по Україні – як економічно, бо менше приїде вболівальників, – так і морально, коли через пожадливість окремих ділків українців на Заході уявлятимуть захланними… Європейські експерти також звертають увагу на стратегічне партнерство між Україною і Таїландом, куди відомство, кероване Дмитром Саламатіним, продає на сотні мільйонів доларів озброєнь.

Відомий московський аналітик, політолог і керівник Центру СНД Дипломатичної академії МЗС Російської Федерації, професор Сергій Жильцов попереджає на сторінках «Независимой газети», що «Президент України Віктор Янукович втратив можливість для маневру», коли став заручником олігархічної групи Бойка – Фірташа, «інтереси якої представляє глава Адміністрації Президента Сергій Льовочкін». На думку Жильцова, якраз через вплив на Президента Януковича цих людей, провальними стали як зовнішня, так і внутрішня політика влади Януковича. «Загострені стосунки Києва із Заходом та Росією, втрачена підтримка Партії регіонів з боку населення південно-східних областей, що призвело до посилення націоналістичних сил, котрі не відчувають ніякої протидії з боку влади Януковича». Професор Жильцов також вважає ослабленою і роль «хрещеного батька» Партії регіонів – Рината Ахметова. «Домінування в середовищі Януковича представників однієї фінансово-промислової групи привело до того, що Президент втратив свободу для політичного маневру. Він перетворився на політичну постать, залежну від інтересів великого капіталу і представників «Сім’ї», куди входять найближчі родичі й довірені люди. Кожна з груп зійшлася у боротьбі за Президента, розраховуючи таким чином зберегти владу», – наголошує московський аналітик. На його думку, «амбіції руйнують єдність опозиції в Україні», в тріумвіраті «Батьківщина», «Фронт змін» та «Свобода» думають, насамперед, як перехитрувати один одного на парламентських виборах, особливо в мажоритарних округах. Аналітик із Москви не виключає, що мажоритарка може бути програна Партією регіонів на виборах у жовтні, і Януковичу у майбутньому парламенті доведеться шукати собі союзника. Таким, пише Жильцов, може бути «Фронт змін» Арсенія Яценюка. Цей прагматичний союз виглядає найбільш реальним. Професор з близьких до Кремля кіл вважає, що група Льовочкін – Фірташ – Бойко вже сьогодні готується до президентських виборів 2015 року. Найбільше лякає московського політолога в українській опозиції її налаштованість проти Харківських угод із Росією, українізація і захист української мови та ідея визнання ОУН-УПА «основною силою, котра боролася за незалежність України в середині ХХ століття».

Лондонська The Telegraph попереджає, що «захмарні ціни на українські готелі можуть відвернути англійських футбольних фанів від поїздок в Україну на Євро-2012». Газета зауважує, що футбольна Асоціація Англії, котра зазвичай посилає чи не найбільше вболівальників на такі турніри, не спроможна продати чимало виділених для неї квитків, бо вболівальники спантеличені високими цінами на готелі. Англія замовила майже 20 тисяч квитків лише на матчі своєї збірної з Францією та Швецією, котрі відбудуться в українських містах 11 і 15 червня. Газета наголошує, що, наприклад, звичайна ціна кімнати однозіркового готелю в Донецьку коштує до 50 фунтів за ніч, і саме такий номер на 11 червня (на час матчу Англія – Франція) коштує вже понад 1 тисячу фунтів. У Києві звичайний номер в однозірковому готелі коштує 49 фунтів, а на день матчу Англія – Швеція 15 червня його ціна зросла вже до понад 500 фунтів за ніч. УЄФА заявляє, що воно безсиле регулювати ціни на готелі під час Євро-2012, але попереджає українську сторону про ймовірність провалу багатьох матчів Євро-2012 за фінансовими показниками, коли тисячі вболівальників просто не приїдуть в Україну через захмарні ціни на готельні номери. «Вони грають з вогнем», – зазначив виконавчий директора УЄФА Дейвід Тейлор, маючи на увазі позицію власників готелів в Україні.

Лондонське аналітичне видання Janes Defence Weekly інформує, що лише за минулі 5 років «Укрспецекспорт» продав до Таїланду різних озброєнь на суму понад півмільярда доларів США. А перспективи ще більші, як стверджує це видання, бо у Києві очікують на візит у березні цього року головнокомандувача армії Таїланду – генерала Прают Чан-О-Ча. У Бангкоку кажуть, що налагоджують з Україною «стратегічне партнерство». Україна є третім за величиною військовим постачальником Таїланду, після Швеції та США.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG