Доступність посилання

ТОП новини

Чи зустрінеться Янукович із близькими Тимошенко, Луценка та Іващенка?


«Хлопче, на Тобі замкнена вся вертикаль влади. Ти довів ситуацію до абсурду» – Ірина Луценко
«Хлопче, на Тобі замкнена вся вертикаль влади. Ти довів ситуацію до абсурду» – Ірина Луценко
Київ – Близькі екс-прем’єра Юлії Тимошенко, колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та екс-керівника Міністерства оборони Валерія Іващенка – урядовців, які, за висновками української і світової спільноти, опинилися за ґратами з політичних мотивів – спільно звернулися до Президента України Віктора Януковича. Дочка Тимошенко Євгенія заявила, що вони вимагають зустрічі з Президентом та відновлення справедливості щодо засуджених опонентів чинної влади. Між тим, в Адміністрації Президента запевняють, що цього запиту не отримували, а експерти не сподіваються, що будь-яка особиста зустріч з Януковичем може вплинути на долю ув’язнених опозиціонерів.

Юрій Луценко та Валерій Іващенко перебувають в ув’язненні від кінця 2010 року, Юлія Тимошенко – від серпня 2011-го. Дружини Луценка та Іващенка заявили, що хочуть зустрітися з Президентом і вимагати звільнення своїх чоловіків. Вони направили відповідне звернення Президентові. До них долучилася і дочка Юлії Тимошенко Євгенія. Вона озвучила їхні спільні вимоги.
Наші рідні перебувають за ґратами, бо є головними опонентами Януковича
Євгенія Тимошенко

«Наші рідні перебувають за ґратами, бо є головними опонентами Януковича. Ми знаємо, що єдина людина, яка зібрала всю повноту влади у своїх руках, яка є Президентом, може і мусить змінити ситуацію, – наголошує Євгенія Тимошенко. – Те, що відбувається з нашими близькими, – верхівка айсберга: тисячі людей за ґратами потерпають від несправедливості. Ми вимагаємо, щоб Президент ще раз поглянув на ці несправедливі вироки проти наших рідних, перевірив їх, змінив свою позицію і припинив політичні переслідування у нашій країні».

Якщо Президент зважить на ці вимоги, в України ще є шанси уникнути міжнародної ізоляції та стати «сильною демократією», не виключає Євгенія Тимошенко.

Ірина Луценко хоче подивитися в очі Януковичу

Інша учасниця спільного звернення, Ірина Луценко, озвучила те, що хоче сказати Віктору Януковичу на особистій зустрічі:

«Ви, як основний мужчина в цій державі, прийміть нас! Подивіться нам в очі і скажіть, які кроки ви будете здійснювати. Не прикривайтеся незалежною судовою системою, кримінально-процесуальним кодексом, який за помахом руки депутата Чечетова вже розглянули в першому читанні. Скажіть нам, що Ви конкретно зробите, щоб виправити ще не зовсім критичну ситуацію з нашими близькими?»

За її словами, якщо Віктор Янукович нічого не зробить для захисту прав своїх політичних опонентів, то це найбільше зашкодить йому самому.
Хлопче, Ти хоч розумієш, що відбувається? Адже на Тобі замкнена вся вертикаль влади. Ти довів ситуацію до абсурду
Ірина Луценко

«Я хочу його особисто запитати: «Хлопче, Ти хоч розумієш, що відбувається? В якому становищі в першу чергу ти знаходишся? Адже на Тобі замкнена вся вертикаль влади. Ти довів ситуацію до абсурду», – сказала дружина колишнього керівника МВС.

Натомість в Адміністрації Президента Радіо Свобода відповіли, що звернення Євгенії Тимошенко, Валентини Іващенко та Ірини Луценко не отримували.

«Такого запиту в нас не було. Це гучні імена, і нам би було одразу відомо про таке звернення», – відповів працівник відділу звернень громадян. За його словами, існує графік прийому посадовців Адміністрації Президента, до якого громадяни записуються у порядку черги. Що ж до прийому голови держави – про те, як прості українці можуть до нього потрапити, працівникам Адміністрації Президента не відомо.

Результат зустрічі з Януковичем буде нульовим – політолог

Звернення близьких Тимошенко, Луценка та інших опозиційних лідерів може ще раз привернути увагу суспільства до жертв політичного переслідування, але навряд чи воно вплине на їхню долю, наголосив у коментарі Радіо Свобода політолог Ігор Жданов.
Ми вкотре прокоментуємо твердолобу позицію української влади, яка такими політичними переслідуваннями завела Україну в зовнішньополітичний глухий кут
Ігор Жданов

«Вже зверталися неодноразово до Януковича і близькі родичі засуджених, і впливові європейські та українські політики. Але результат нульовий. Хотілося б вірити у казку, особливо напередодні міжнародного жіночого дня, коли до Президента звертаються такі чарівні жінки, але, на жаль, реальних наслідків не буде. Зустріч буде, але завершиться нічим. Просто ми вкотре прокоментуємо твердолобу позицію української влади, яка такими політичними переслідуваннями завела Україну в зовнішньополітичний глухий кут».

Юлія Тимошенко відбуває покарання у Качанівській колонії Харкова – Печерський районний суд засудив її до 7 років в’язниці за перевищення влади під час укладення з Росією газових угод 2009 року.

Юрій Луценко та Валерій Іващенко від 2010 року перебувають у Лук’янівському СІЗО. Луценка засудили до 4 з половиною років та конфіскації майна за нібито зловживання посадою та привласнення коштів. Суд над Іващенком ще триває.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG