Доступність посилання

ТОП новини

Справа екс-керівника Міноборони розвалюється у суді – захист


Експертиза у справі Валерія Іващенка не об’єктивна і нефахова, зазначає адвокат
Експертиза у справі Валерія Іващенка не об’єктивна і нефахова, зазначає адвокат
Київ – Справа колишнього виконувача обов’язків міністра оборони в уряді Юлії Тимошенко Валерія Іващенка розсипається на стадії допиту експертів, заявляє сторона захисту. За словами адвокатів, експертизи на замовлення Генпрокуратури проводили недостатньо кваліфіковані фахівці, а тому їхні результати місять помилкові й необ’єктивні дані. Натомість представники Держобвинувачення наполягають на тому, що саме експертиза доводить провину Іващенка.

Експертиза, на якій ґрунтується обвинувачення Валерія Іващенка, є не об’єктивною і не фаховою, запевняє сторона захисту. Дані, враховані при визначенні вартості Феодосійського судномеханічного заводу, наведені на одних сторінках справи, відрізняються від тих самих даних на інших сторінках, звертають увагу адвокати.

Крім того, захисту під час допиту експерта-економіста Юлії Снігурової так і не вдалося з’ясувати, як оплачувалася робота експертної групи. Суддя Сергій Вовк знімав запитання адвокатів та підсудного, що стосувалися цієї теми. Порядок і розмір оплати роботи експертів мають прямий стосунок до об’єктивності експертизи, відзначив Валерій Іващенко, звертаючись до суду.
Я з’ясовую те, що ставить під сумнів об’єктивність висновку. Мова йде про оплату роботи, яка носить характер погано прихованого хабара
Валерій Іващенко

«Я своїми запитаннями з’ясовую те, що, фактично, ставить під сумнів об’єктивність цього висновку. Тому що тут мова йде про оплату роботи, яка носить характер погано прихованого хабара. Чому така методика використовувалася? Чому такі ціни? Це цілком зрозуміло: поставлене завдання будь-яким чином, правдивим чи
неправдивим, але накрутити фантастичні ціни», – сказав Іващенко.

Феодосійський судномеханічний завод оцінили у 71 мільйон гривень

Представників держобвинувачення експертиза та результати допиту експертів задовольнили. За словами прокурора Петра Коваля, оцінка заводу, що став предметом судового розгляду, була проведена ретельно, а її результати вказують на справедливість обвинувачення.
Вартість ЗАТ «Авіаінвест» експерти оцінили у 71 мільйон гривень, а продали його за 17 мільйонів
Петро Коваль

«Вартість Феодосійського судно-механічного заводу на момент продажу комерційному підприємству ЗАТ «Авіаінвест» експерти оцінили у 71 мільйон гривень, а продали його за 17 мільйонів. Проводилася експертиза комплексна, судова, бухгалтерська, товарознавча, яку проводили науково-дослідний інститут судових експертиз, які проводили експерти-оцінювачі Всеукраїнської асоціації оцінювачів. Експерт підтвердила, що вона дійсно об’єктивно проводила оцінку. Вона визначала вартість кожного об’єкту», – наголосив Коваль.

Таку експертизу суд не може покласти в основу рішення – Нечипоренко


Експерт-економіст Юлія Снігурова повідомила, що не має офіційної кваліфікації судового експерта, а участь у визначенні ринкової вартості об’єктів нерухомості Феодосійського судномеханічного заводу вона брала як член громадської організації «Всеукраїнська спілка експертів-оцінювачів». Це доводить, що експертиза, з точки зору судової практики, не є фаховою, наголосив адвокат Валерія Іващенка Борис Нечипоренко.
Особа, яка давала пояснення, підтвердила, що не має кваліфікації судового експерта і не зареєстрована у Міністерстві юстиції як судовий експерт
Борис Нечипоренко

«Особа, яка давала пояснення, підтвердила, що вона не має кваліфікації судового експерта і не зареєстрована у Міністерстві юстиції в реєстрі як судовий експерт. Вона оцінщик майна і діяла на підставі ліцензії Фонду державного майна. Тому і всі її висновки робилися виключно за методикою Фонду держмайна, яка не має ніякого стосунку до судових експертиз. Цю експертизу суд не може покласти в основу рішення, яке він буде приймати по цій справі», – вважає Нечипоренко.

Крім того, за словами адвоката, погіршується стан здоров’я Валерія Іващенка. Він має хворий хребет, через що вже майже не відчуває однієї ноги, а відтак, потребує лікування поза межами слідчого ізолятора. У СІЗО медична допомога надається, але недостатня, розповів Радіо Свобода Борис Нечипоренко.

Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу проти Валерія Іващенка у 2010 році. Його звинуватили у зловживанні службовим становищем при підписанні плану санації Держпідприємства Міноборони «Феодосійський судномеханічний завод». Валерій Іващенко перебуває за ґратами вже понад півтора року.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG