Доступність посилання

ТОП новини

Януковичу пояснили, що асоціацію з ЄС він «ув’язнив»


Київ – П’ять років тому почалися переговори між Євросоюзом і Києвом про асоціацію України і ЄС. З цієї нагоди п’ять міністрів закордонних справ ЄС виступили зі спільним відкритим листом під заголовком «Сповзання України», опублікованим в американській пресі. Глави п’яти зовнішньополітичних відомств країн-членів Євросоюзу наголошують, що зараз Угода про асоціацію «ув’язнена українським керівництвом». МЗС України поки зволікає з відповіддю, натомість експерти наголошують, що Євросоюз напряму пов’язує підписання угоди зі звільненням лідерів опозиції.

Брюссель і Київ зайшли в глухий кут у питанні асоціації, оскільки підписання й ратифікація відповідної угоди «фактично заблоковані в результаті дій України». Про це ідеться у відкритому листі міністрів закордонних справ Швеції, Великої Британії, Чехії, Польщі та Німеччини під назвою «Сповзання України», яку опублікували The New York Times та International Herald Tribune.

«Було б справедливо сказати, що Угода про асоціацію була ув’язнена, і українське керівництво тримає ключ», – наголошено в листі.

Карл Більдт, Вільям Гейґ, Карел Шварценберґ, Радослав Сікорський і Ґідо Вестервелле наголошують, що судові процеси над опозиційними політиками, у тому числі Юлією Тимошенко і Юрієм Луценком, «мають ознаки політично мотивованого і вибіркового правосуддя», що є несумісним із європейським вибором України. Очільники європейської дипломатії також зазначають, що в парламентських виборах, які заплановані в Україні на жовтень цього року, опозиція повинна мати змогу брати участь повною мірою.

Речник МЗС України Олександр Дикусаров повідомив Радіо Свобода, що зовнішньополітичне відомство, можливо, прокоментує цю публікацію у вівторок, 6 березня.

Українській владі радять задуматися над виборами

Перший заступник голови парламентського комітету у закордонних справах, позафракційний Тарас Чорновіл вважає, що зауваження у відкритому листі висловлені достатньо дипломатично.
Все що викладено в листі – це дійсно справедливі зауваження
Тарас Чорновіл

«На превеликий жаль, все що викладене в листі, це дійсно справедливі зауваження. Зазначено, що Європа не закривається від України, але Україна має зробити деякі кроки назустріч. Зокрема це стосується справи Тимошенко і справи Луценка: або звільняйте цих людей, або докажіть на чесному процесі, що вони винні», – заявив він в інтерв’ю Радіо Свобода.

За словами Тараса Чорновола, Євросоюз очікує від української влади, що опозиція зможе йти на вибори із Юлією Тимошенко та Юрієм Луценком, які зараз не можуть балотуватися. Натомість колишній заступник міністра закордонних справ, а нині заступник директора центру імені Разумкова Валерій Чалий наголошує, що в статті легітимність парламентських виборів не поставлена у пряму залежність від участі в них ув’язнених лідерів опозиції.
Немає чіткої відповіді, чи будуть вибори визнані легітимними в разі неучасті Тимошенко і Луценка
Валерій Чалий

«Насправді англійською мовою це звучить доволі розпливчасто. Тут немає чіткої відповіді на те, чи будуть вибори визнані легітимними в разі неучасті Тимошенко і Луценка. Але формула, що «угода про асоціацію ув’язнена» – цілком чітка. Поки лідери опозиції з попередніх виборів лишатимуться за ґратами, Євросоюз буде не готовий до підписання Угоди про асоціацію», – зауважив Валерій Чалий в інтерв’ю Радіо Свобода.

Експерт вважає, що розвиток відносин із Євросоюзом зараз залежить насамперед від Віктора Януковича.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG