Доступність посилання

ТОП новини

У Лівії протестують проти автономії сходу країни


Тисячі людей у двох найбільших містах Лівії вийшли в п’ятницю на демонстрації протесту проти кроків представників сходу країни створити там автономію від центральної влади.

За повідомленнями, у столиці Тріполі на протест вийшли близько п’яти тисяч людей після того, як план автономізації скритикували священики в п’ятничних казаннях у мечетях.

Близько чотирьох тисяч мітингували в місті Бенгазі, яке мало б стати столицею автономії, відомої за кордоном як Кіренаїка, або арабською мовою Барка.

Створення регіональної ради, яка мала б керувати цим регіоном, проголосили в вівторок близько 2 тисяч чільних представників місцевих племен, політиків і командирів загонів колишніх противладних повстанців.

Автономія, за їхнім планом, мала б зайняти більш як третину площі Лівії – територію однойменної історичної провінції країни Кіренаїка (Барка), однієї з трьох, які існували в 1940–60-х роках, і простягтися від кордону з Єгиптом на сході до міста Сірта на середземноморському узбережжі як своєї західної межі, а з півночі на південь зайняти всю територію від узбережжя до кордонів із Суданом і Чадом. Ця частина Лівії особливо багата на нафту.

При цьому учасники зустрічі наголошували, що не ставлять за мету поділ країни. Але вони наполягали, що створення самоврядного регіону є необхідний крок, щоб подолати наслідки десятиліть нехтування його інтересами за попередньої лівійської влади диктатора Муаммара аль-Каддафі.

Нинішня тимчасова влада Лівії, Національна перехідна рада, яка сама виникла в Бенгазі, виступає проти федералізації держави, побоюючись, що це може призвести до розколу країни, в якій існують глибокі регіональні розбіжності, що жорстоко придушувалися за Каддафі.
XS
SM
MD
LG