Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську презентували рідкісне видання книги про Шевченка


У Дніпропетровську, в обласній бібліотеці для молоді імені Михайла Свєтлова, презентували унікальне видання книги «Тарас Шевченко як маляр», виданої в 1914 році, повідомляє в неділю кореспондентка Радіо Свобода.

Автор книги, яка зберігається в бібліотеці, – Олексій Новицький, історик мистецтв, росіянин, який закохався в Україну і творчість Шевченка-художника. У бібліографічному описі зазначено місце видання «Львів-Москва».

«Що особливо прикметно, ще існували дві імперії – Австро-Угорська і Російська, і ще не розпочалась перша світова війна. Основну частину видання займає альбом. Тут є репродукції художніх робіт Шевченка, які вже втрачені впродовж століття, адже на час видання книги автор збирав матеріали у всіх доступних тоді музеях Європи, Петербурга, Москви, приватних колекціях», – зазначила бібліотекар Валентина Височина.

За інформацією фахівців, до обласної бібліотеки для молоді книга потрапила кілька десятиліть тому випадково: бібліотекарі придбали її в букіністичній крамниці. Видання має іменний штамп власника і дарчий підпис українською мовою. Його, як зазначають бібліотекарі, ще треба дослідити.

Книгою спершу навіть давали користуватись в читальному залі всім охочим, однак зараз, щоб зберегти її, обмежили доступ.

Дослідники припускають, що зараз в Україні існує не більш як 2–3 примірники оригінального видання цієї книги.

Презентація відбулась на зібранні з нагоди 198-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка. Організували захід Дніпропетровська обласна організація Всеукраїнського товариства імені Олени Теліги, обласна бібліотека для молоді та молодіжний патріотичний клуб «Молода Січ».
XS
SM
MD
LG