Доступність посилання

ТОП новини

Пишний: окрім Ощадбанку, компенсації не зможе виплатити жоден інший банк


Андрій Пишний у студії Радіо Свобода
Андрій Пишний у студії Радіо Свобода
Виплату компенсацій вкладникам Ощадбанку СРСР зможе здійснювати лише Ощадбанк. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив екс-керівник Ощадбанку, член політради партії «Фронт змін» Андрій Пишний, коментуючи заяву Президента про те, що до виплати можуть залучити й інші банки.

«Це не реально на сьогодні зробити, тому що облік рахунків нині здійснюється в Ощадбанку. Для того, щоб передати виплату цих зобов’язань іншим банкам, треба провести колосальну роботу. Можливо, фахівці Ощадбанку за півтора року зробили щось неймовірне, що не змогли зробити за 20 років. Але, наскільки я поінформований про стан інформаційних технологій в Ощадбанку, то технологій, обліку – на сьогодні нічого цього немає», – зазначив Андрій Пишний.

«В Ощадного банку немає вибору, він є державним банком і на сьогодні виконує пряме доручення. Я пам’ятаю наслідки у 2008 році, коли у банку впали обсяги комісійної винагороди за житлово-комунальні послуги, коли він практично звернув свою кредитну діяльність і працював виключно на державну програму з виплати заощаджень», – розповів колишній очільник Ощадбанку.

Він загалом критично оцінив ініціативу глави держави у другій половині року виплатити компенсації 6 мільйонам вкладників Ощадбанку СРСР. До того ж, на думку експерта, колишніх вкладників навряд чи вдасться переконати залишити частину коштів від компенсації на депозитному рахунку.

«Я пригадую, коли обговорювали наслідки виплати минулого разу урядом Тимошенко. Тоді рахували, який відсоток залишався на рахунках у вигляді депозитів. Він мінімальний. Люди забирали цю тисячу гривень і йшли в магазини, на ринки, а відтак – ви пам’ятаєте, який був рівень інфляції? Цього разу доведеться очікувати приблизно тих самих наслідків», – вважає він.

На думку Андрія Пишного, «за ініціативою Президента в економіку України намагаються закачати абсолютно не підтверджену суму емісійних грошей».
XS
SM
MD
LG